20 milijuna kuna više nego 2015.

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA Novi Marof izglasao proračun za 2017. godinu težak 59 milijuna kuna

Objavljeno: 05.12.2016. 20:33

Zadnja izmjena: 06.12.2016. 09:40

Foto: Željko Porobija

Proračun od 59 milijuna kuna kojega je gradonačelnik Siniša Jenkač nazvao najvećim u posljednjih 20-ak godina večeras je većinom glasova prihvaćen na sjednici gradskog Vijeća.

Veliko povećanje od nekih 20 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu obrazloženo je projektima u koje bi se trebalo ići sljedeće godine i za koje je uglavnom izrađena dokumentacija.

Projekti isplanirani, ali čekaju natječaj

Gradonačelnik Jenkač je detaljno nabrajao i obrazložio projekte, a najvažniji među njima su reciklažno dvorište u vrijednosti od 2,2 milijuna kunja, sanacija deponija otpada u Čretu vrijedna 14 milijuna kuna, rekonstrukcija i izgradnja vrtića od 8,3 miijuna kuna, projekt javne rasvjete vrijedan 8 milijuna kuna, te rješavanje ulica Otona Ivekovića i Nikole Šubića Zrinskog u vrijednosti od 3 milijuna kuna. Ipak će izvršenje ovih projekata ovisiti od pokretanja i izvršenja natječaja, gdje Grad očekuje od 80 do 100% bespovratnih sredstava. Nabrojani su još brojni drugi projekti poput obnove Društvenog doma u Sudovcu i Gornjim Podrutama, izgradnje nerazvrstanih cesta u nekoliko naselja i radova na Grebengradu. No, Grad ne može utjecati na to hoće li se natječaji objaviti tijekom sljedeće godine.

'Uteg oko nogu gradske uprave'

Ostvare li se svi proračunski planovi, vrtići i škole bi trebali dobiti 3,7 milijuna kuna, kultura 2 milijuna kuna, sport 470 tisuća kuna, a vatrogasci bi mogli dobiti novo vozilo. Isto tako se za pomoć socijalno ugroženim obiteljima planira 750 tisuća kuna, te naknade za djecu od 170 tisuća kuna.

U sljedeću godinu ulazi i 1 milijun kuna manjka, što je njegovo značajno smanjenje, ali je i dalje, kako ga je gradonačelnik nazvao, "uteg oko nogu gradske uprave". Ostaje još i nepoznanica kako će se porezna reforma odraziti na prihode grada koji je projiciran na 12,5 milijuna kuna. Očekivanja su da tu ne bi trebalo biti većih potresa i da će država intervenirati kako bi prihodi ostali otprilike na istoj razini.

'Ako se ovo ostvari - glasam za HDZ'

Oporba je izrazila skepsu da će se ovaj proračun uopće ostvariti. Vijećnik Boris Ravić je skepsu utemeljio na činjenici da je polugodišnji proračun izvršen s tek 21%, a u pogledu kapitalnih investicija ostvarenje je iznosilo 3,8%. Vijećnik Darko Hrenić je proračun nazvao "ismijavanjem svih nas" dok je SDP-ov vijećnik Damir Šafran obećao da će glasati za HDZ ukoliko se proračun realizira. Vijećnici vladajuće koalicije uzvraćali su da ovaj proračun nije popis lijepih želja nego je zasnovan na dokumentima. HSS-ov Silvio Oštrek je izrazio nadu da će se svi ovi planovi ostvariti makar 20%, jer će i to donijeti vidljive promjene. Nakon jednosatne diskusije koja nije mogla proći bez podsjećanja na negdašnje prijepore, Vijeće je prihvatilo proračun za 2017. s već ustaljenim omjerom od 10 za i 7 protiv.

 

Komentari