Dan sestrinstva

Snježana Šobak: Opseg posla medicinskim sestrama se povećava, a njihov broj se smanjuje

Objavljeno: 12.05.2016. 11:06

Zadnja izmjena: 12.05.2016. 11:21

Foto: Ivan Tomašković

U Općoj bolnici Varaždina danas je obilježen Dan sestrinstva koji se obilježava na dan rođenja utemeljiteljice sestrinstva Florence Nightingale.

Riječ je o engleskoj bolničarki, rođenoj u Firenci koja je za vrijeme Krimskog rata organizirala u britanskom ekspedicijskom korpusu prvu ekipu za njegu ranjenika i bolesnika.

U varaždinskoj Općoj bolnici obilježen je tako Dan sestrinstva, kojim se skrenula pažnja na njihovu važnost u cijelom sustavu zdravstvene zaštite.

- Današnje sestre su zdravstvenom sustavu dvije trećini svih zdravstvenih radnika. Držimo korak s vremenom i sestre se obrazuju na najvišim razinama. Čekamo kad će Ministarstvo zdravlja prepoznati naš trud i školovanje te sukladno tome nam dodijeliti koeficijente i novčano nas stimulirati - rekla je Snježana Šobak, glavna sestra očnog odjela Opće bolnice Varaždin.

Odlaze u inozemstvo

Cijelo vrijeme se spominje da u zdravstvenom sustavu nedostaje oko 12.000 sestara i tehničara, a sve ih više odlazi raditi u inozemstvo.

- Zna se da je školovanje kod nas u redu. U inozemstvo odlaze uglavnom mlađe sestre koje nisu još zasnovale obitelj. Što se našeg sustava tiče; opseg posla se povećava, a broj sestara se smanjuje - dodala je Šobak koja je objasnila što je važno za jednu kvalitetnu medicinsku sestru.

- Potrebni su znanje i stručnost, no sestrinstvo je ne samo zanimanje nego poziv. Vjerojatno sestra je jedina koja holistički brine o pacijentu, uz veliku dozu empatije - zaključila je Šobak.

Inače na Dan sestrinstva, medicinske sestre u Općoj bolnici Varaždin mjerile su besplatno tlak pacijentima i razinu šećera u krvi, a otvorena je i izložba slika.

Komentari