Spomenik u čast poginulim braniteljima niknut će 2015. na Varaždinskom groblju

galerija-images/spomen obiljezje branitelja varazdinsko groblje predstavljanje druge etape

Objavljeno: 28.10.2014. 15:42

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici gradonačelnik Goran Habuš i Petar Kovaček, predsjednik Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja, predstavili su projekt za dovršenje Spomen obilježja poginulim braniteljima Domovinskog rata na Varaždinskom groblju.

Radi se o već postojećem prostoru iza križa, pred koji se povodom državnih blagdana polažu vijenci, gdje je formirana i memorijalna dvorana sadnjom zelenog zida tuja. Radovi na kompleksu Spomen obilježja čije uređenje je bilo zamišljeno u etapama, nikada nisu bili projektirani i realizirani do kraja.

Grad Varaždin je krajem prošle godine osnovao Odbor za izgradnju sve u cilju da se projekt dovrši, a njegovi članovi prihvatili su projekt za dovršenje Spomen obilježja kojeg je izradio prof. dr. sc. Jesenko Horvat s Arhitektonskog fakulteta  u Zagrebu.

Bit će postavljeno više masivnih ploča ukupne površine 900 m2 na kojima će biti ispisana imena 175 smrtno stradalih branitelja s područja Varaždinske županije, i to abecednim redom, zatim napravljene stazice, a prostor će se "otvoriti" dvjema skulpturama od Cor-Ten čelika.

Kako je rekao Habuš spomen obilježje trebalo bi biti postavljeno sljedeće godine, još se ne zna koliko će to stajati, a radovi bi trebali financirati Grad Varaždin i Varaždinska županija.

- Prva faza radova bila je 30. svibnja 1998. kada je postavljen križ, a kako je u to doba bilo još puno zarobljenika i nestalih odlučili smo uzeti pauzu od pet godina da točno znamo koja imena staviti na ploče. Čekalo se i sada je pokrenuta druga faza, da se napravi druga faza sa spomenikom. To je dosta dugo trajalo jer je Grad imao dosta drugih obaveza. Svi članovi Odbora zadovoljni su rješenjem prof. Horvata - kazao je Kovaček.

Bit će to mjesto pijeteta, kazao je Habuš, na kojem će se svi moći pokloniti braniteljima koji su dali život za Hrvatsku.

{gallery}spomen obiljezje branitelja varazdinsko groblje predstavljanje druge etape{/gallery}

Komentari