na kavi sa županom

Povoljno se uvode kanalizacija i jeftin prijevoz za umirovljenike, ali prijeti i manjak od 15 milijuna kuna

Objavljeno: 09.11.2016. 13:04

Zadnja izmjena: 09.11.2016. 16:06

Foto: Željko Porobija

Danas je nakon dužeg vremena u caffe baru Sissy župan Predrag Štromar, u pratnji svojih zamjenika Alena Kišića i Alana Košića, popio kavu s novinarima, upoznao ih s glavnim temama kojima se sada bavi i odgovarao na novinarska pitanja - između ostalog i o eventualnom razlazu HNS-a i SDP-a.

Župan je objaašnjavao poništenje natječaja za prečistač, navodeći probleme koji su se zbivali u cjelokupnom procesu. On ne smatra da je načinjena greška što je došlo do prihvaćanja ponuđača unatoč tome što nijedan od deset ponuđača nije zadovoljio vrlo stroge uvjete natječaja. Problem je i što je prestao vrijediti dosadašnji zakon o javnoj nabavi, a novi još nije donijet, tako da je vrlo upitno koliko će se rokovi moći ispoštovati. , Župan je izrazio nadu da će se sve završiti na vrijeme - do kraja 2018. godine. U protivnom će se morati plaćati penali, koje će snositi Varkom i Hrvatske vode.

Povoljna kanalizacija i prijevoz

Kad se radi o uvođenju kanalizacije, objasnio je da će općine, ovisno o veličini, trebati platiti od 1 do 5 milijuna kuna, što je puno manje od ranijih cijena. Pritom je napomenuo da građani neće plaćati priključak, no s druge strane će doći do određenog poskupljenja vode. S HSU-om i predstavnicima umirovljenika dogovoreno je da umirovljenici dobiju 12 karata besplatno, dok će svaku kartu iznad tog limita platiti uz 40% popusta.

- Neke stranke smatraju da prijevoz treba biti potpuno besplatan. Ukoliko oni objasne taj model, raspravu o tome ćemo organizirati na županijskoj skupštini. - objasnio je Štromar.

Manjak od 15 milijuna kuna?

Župan je govorio i o problemima koji traju već jedno vrijeme u odnosima s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Kao prvo, nije se dala suglasnost da se upišu svi učenici - njih ukupno 41 - za traženo zanimanje CNC operatera, nego je to odobreno za njih 28. Župan ujedno vjeruje i da će ulaganje u perspektivnija zanimanja, kao što su upravo ova iz metalske industrije, dovesti do željenog rasta plaća u Županiji.

Potencijalno veliki financijski problem za županiju predstavlja i to što je MZO prestao davati svojih 55% sredstava za projekte javno-privatnog partnerstva. Sada je tu već riječ o manjku od 15 milijuna kuna, zbog kojih je Županija pokrenula i tužbu. Ne riješi li se taj slučaj pozitivno za Županiju, to će značiti ogromni proračunski manjak, a ujedno i prestanak svih obrazovnih razvojnih projekata za sljedeću godinu.

Na koncu je župan, odgovarajući na naše pitanje o mogućem razlazu HNS-a i SDP-a izjavio kako će se o pitanjima koalicije razgovarati koncem veljače.

 

 

Komentari