novi zakon do lipnja

Štromar: 'Nekretnine u području općina, gradova i županija trebaju njima i pripasti, a ne državi'

Objavljeno: 22.03.2017. 14:56

Zadnja izmjena: 22.03.2017. 14:56

Foto: Arhiva

Proteklih je dana održana tematska sjednica Odbora za lokalnu i regionalnu samoupravu Hrvatskog sabora o upravljanju državnom imovinom kojoj su prisustvovali predstavnici Hrvatske zajednice županija, pa tako i župan Predrag Štromar.

Ministar državne imovine, Goran Marić je istaknuo kako problem Ministarstva leži u podkapacitiranost, no to će se riješiti dobivenom suglasnošću o zapošljavanju novih ljudi, na što je predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk, napomenuo je kako županije nude svoje partnerstvo i Vladi i Ministarstvu u razrješavanju tog problema na dobrobit cijele države, no s druge strane smatra da Ministarstvo i DORH nikada neće biti dovoljno kapacitirani da bi mogli razriješiti 60 000 neriješenih predmeta.

Novi Zakon do lipnja

- Zato apeliram na Vas, a preko Vas i na premijera, da napravimo dodatne napore u pripremi potrebnih zakonskih izmjena koje bi temeljem zakonske podloge ovlastili nas u lokalnoj i regionalnoj samoupravi da rješavamo određene predmete.– rekao je Pauk.

Ministar Marić se složio s izjavom Gorana Pauka, istaknuvši kako Ministarstvo  do kraja lipnja planira donijeti novi Zakon o upravljanju državnom imovinom kroz koji će se riješiti velik dio predmeta.

'Država bi kvalitetnije upravljala svojom imovinom'

Kontaktirali smo i župana Štromara u vezi održane sjednice koje pak smo zatekli u Bruxellessu na sastanku Odbora regija. Župan je istaknuo kako želi da u novom prijedlogu Zakona o upravljanju državnom imovinom nekretnine u građevinskom području općina, gradova i županija pripadnu lokalnoj i regionalnoj samoupravi, osobito ako se radi o velikim površinama, a država nema plan što s njima.

Župan Štromar ističe kako su se i predstavnici Zajednice općina, Zajednice gradova i Zajednice županija složili kako bi bilo najbolje da se sve nekretnine koje su u državnom vlasništvu, a na njihovim teritorijima, prepišu tim općinama, gradovima ili županijama.

- Ministarstvo ionako nema dovoljno ljudi koji bi rješavali te sve predmete, a prebacivanjem tog malog dijela koji je u državnom vlasništvu na općine, gradove ili županije bi se znatno rasteretila država i omogućilo bi se da se ona kvalitetnije prihvati upravljanja drugom imovinom od državnog interesa. – rekao je župan.

 

Komentari