jačanje sustava podrške žrtvama

eTV:Stručni skup povodom Europskog dana zaštite žrtava kaznenih djela

Objavljeno: 20.02.2017. 13:15

Zadnja izmjena: 20.02.2017. 13:48

U cilju obilježavanja Europskog dana zaštite žrtava kaznenih djela koji se održava 22. veljače, danas je u Županijskoj palači održan stručni skup namijenjen svima koji se u svom radu susreću sa žrtvama kaznenih djela.

Organizator predavanja je PU varaždinska i Županijski tim Varaždinske županije za suzbijanje i prevenciju nasilja u obitelji, nasilja nad ženama i kaznenopravnu zaštitu djece. Predavanje su održali predstavnici Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske, a na njemu su sudjelovali rukovoditelji PU varaždinske, članovi Županijskog međuresornog tima, ravnatelji Centara za socijalnu skrb s područja Varaždinske županije, Udruge i druge institucije koje se bave žrtvama kaznenih djela na području naše Županije.

U protekle dvije godine žrtve su mnogo više informirane o svojim pravima, ali uvijek ima mjesta za napredak. Ovisno o kaznenom djelu različite kategorije imaju različita prava, a samo jedno od njih je recimo davanje iskaza preko video veze za rizične skupine poput djece te žrtava trgovanja i seksualnog nasilja. "Cilj ovakvih skupova je osigurati kroz zajedničku suradnju priliku da žrtve na vrijeme dobiju informacije o svojim pravima, kako bi ih što ranije i mogli ostvariti, jer žrtve neće iskoristiti prava ako za njih ne znaju." - rekla je Nikica Hamer Vidmar, voditeljica Samostalne službe za podršku žrtvama i svjedocima.

 

 

 

 

Komentari