koalicija sve prisnija

FOTO: U Marofu nikad više HNS-ovaca! Jenkač zanimljivo o najtežem potezu, Čačić o - mirovini?

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 09.06.2017. 20:39

Zadnja izmjena: 10.06.2017. 00:22

Foto: Viktor Hranić

Sve do utorka 13. lipnja u Novom Marofu održavaju se Dani grada, a u petak navečer, uoči koncerta Mejaša, u Kulturnom centru održana je prigodna svečanost kojoj je nazočilo više državnih i lokalnih političkih dužnosnika, a između ostalih novoizabrani župan Radimir Čačić, ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić i državni tajnik Zdravko Jakop. Valja također primjetiti, da svečanosti povodom Dana Grada u Novom Marofu nikad nije nazočilo više HNS-ovih načelnika i dužnosnika u javnim službama, nego danas: Božidar Novoselec, Zvonko Šamec, Tomislav Osonjački...

Gradonačelnik Siniša Jenkač u svom podužem govoru osvrnuo se na projekte provedene u posljednje dvije godine, u razdoblju od prijevremenih izbora, te istaknuo zadovoljstvo time što je sada pred njegovom upravom puni mandat. Jenkač je tako između ostaloga najavio ulaganja koja se, kako je rekao – mjere u stotinama milijuna kuna, izdvojivši pritom: izgradnju reciklažnog dvorišta, sanaciju odlagališta otpada Čret i 35 milijuna kuna vrijednu sanaciju ceste Mađarevo-Pece.

'Potezi zbog koji su se sjetili moje majke'

Megaprojektima nazvao je 100 milijuna kuna vrijednu istočnu obilaznicu, za koju je upravo ovih dana završena projektna dokumentacija te više od 100 milijuna kuna vrijedan sustav kanalizacije – Aglomeraciju Novi Marof. Njihova realizacije očekuje se u sljedećih pet godina. Jenkač je najavio da će Grad povećati i naknade za novorođenčad te se pohvalio stipendijama koje Grad izdvaja za novomarofske studente. Ipak, pri samom početku izdvojio je nešto na što je, kako se čini, osobito ponosan:

- Kao što je i župan rekao, mi smo menadžeri koji menadžiraju određenim sredstvima koja nisu prevelika. U posljednje dvije godine zato smo se bavili konsolidacijom proračuna. Htjeli smo smanjiti gubitke i nažalost morali povući poteze zbog kojih su se mnogi sjetili moje majke. Međutim, složene situacije zahtijevaju oštre mjere kao što je smanjenje plaća. Imali smo za to hrabrosti, uspjeli stabilizirati proračun i okrenuti se prema onima koji novac imaju – rekao je Jenkač, nabrojviši brojne javne ustanove i tvrtke od kod kojih je Grad ishodio sredstva za projekte od kojih je dobar dio i nabrojio.

'Naopaki kriteriji zahtijevaju - pritisak'

Jenkač je također istaknuo da je dosada dobro surađivao s Varaždinskim županijom, te izrazio nadu da će i nadalje tako surađivati, sada s novim županom. Čačić je kao problem istaknuo kriterije prema kojima s najnižim budžetskim prihodom po glavi stanovnika spadamo među "razvijene" u Hrvatskoj, odnosno s 1200 kuna u Novom Marofu u istom smo rangu s jedinicama lokalne samouprave na Jadranu čiji je prosjek 4000 kuna po glavi stanovnika. Stvari su naopako postavljene, rekao je Čačić ali ipak izrazio optimizam.

- Situacija nas tjera na jedinstvo! I možete me držati za riječ da ću učiniti sve da projekti naših općina i gradova dobiju podršku Županije. Što brže svi zajedno moramo ići prema Europi s pametnim i suvislim projektima, a puno toga ovdje posljedica je toga što nitko nije "gazio", odnosno vršio pritisak da se relizira. Gradonačelnik je nabrojao projekte, manje ili više vrijedne, ali svaki taj projekt je tražio da se "pritišće", stalni angažman. Svi načelnici i gradonačelnici koji će se tako boriti imat će moju podršku – poručio je u svom govoru župan Čačić, zaključivši:

- Ako za četiri godine budem u situaciji da se ne mogu slikati ispred šupe, neću ni na izbore, a i inače ću biti prestar. 

Evo djelića atmosfere:

 

Komentari