svačija odgovornost

SVJETSKO PITANJE Hranić u Marrakechu na Konferenciji UN-a govorio o klimatskim promjenama

Objavljeno: 14.11.2016. 17:43

Zadnja izmjena: 14.11.2016. 17:57

Načelnik Općine Vidovec, koordinator Europske pučke stranke ENVE povjerenstva i član Predsjedništva u Odboru regija EU Bruno Hranić sudjeluje na Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama COP22 koja se održava u Marrakechu u Maroku, a na poziv Predsjednika udruge marokanskih regija Mohanda Leansera te predsjednika Odbora regija EU Markku Marrkule.

Osim na konferenciji, Hranić sudjeluje na Klimatskom summitu lokalnih i regionalnih vođa.  

- Svake godine i mi u Hrvatskoj svjedoci smo sve većim i češćim  posljedicama klimatskih promjena: od velikih temperaturnih oscilacija i poplava u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske do visokih temperatura i požara u primorskom dijelu. Posljedice klimatskih promjena sve su više vidljive u turizmu, energetskom sektoru, industriji, ali i na čovjekovom zdravlju, međutim njihovi učinci najviše zahvaćaju poljoprivredu, budući da je ona ovisna o vremenskim prilikama  koje utječu na proizvodnju -izjavio je Hranić na današnjoj konferenciji za novinare u Marrakechu.

Govorio je i o tome kako je potreban drugačiji pristup i prilagodba već nastalim učincima, kako bi se suzbio negativan utjecaj klimatskih promjena.

O ulozi lokalne i regionalne vlasti

- Ovdje ključnu ulogu imaju upravo lokalne i regionalne vlasti koje mogu i moraju poticati  razvoj pametnih pristupa energiji i okolišu i više ulagati u obnovljive izvore energije  čime će se smanjiti naša ovisnost o fosilnim gorivima te smanjiti emisija stakleničkih plinova. 

Kazao je kako su hrvatske jedinice lokalne samouprave svjesne učinaka i ozbiljnosti posljedica klimatskih promjena te kako su u svojim projektima počele primjenjivati obnovljive izvore energije poput LED rasvjete i solarnih panela, a također su krenule s  energetskom  obnovom javnih ustanova te pošumljavanjem opožarenih područja. 

Hranić će biti sudionik i 2. sastanka Skupštine regionalnih i lokalnih vlasti Unije za Mediteran (ARLEM) kojem je glavni cilj predstaviti Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju kao najveći urbani globalni pokret s ciljem prijelaza prema niskoj razini ugljika i podizanja svijesti u Mediteranu po pitanju izazova klimatskih promjena i energije.

Komentari