Tko zna što je piroliza i treba li nam spalionica otpada u Brezju?

Objavljeno: 17.11.2014. 19:11

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Što je piroliza? Spada li u petrokemijske procese? Je li objekt u Brezju dobio dozvolu za djelatnost pirolize koja se može primijeniti i za spaljivanje otpada? Je li Grad Varaždin dobio zahtjev za spalionicom u Brezju?

Navedena pitanja postavio je na sjednici Gradskog vijeća vijećnik Robert Podolnjak. Kako je naveo u svom pitanju na aktualnom satu, dobio je informaciju da je Gradu upućen zahtjev dozvole za objekat u kojem bi se obavljala djelatnost pirolize.

- Imam informaciju da je u Grad upućen zahtjev za građevinskom dozvolom ili nekom drugom dozvolom koja se odnosi na objekat u Brezju u kojem bi se obavljala djelatnost pirolize. Za one koji ne znaju, piroliza je kemijska razgradnja organskih tvari djelovanjem topline na visokoj temperaturi, a može se primijeniti i za razgradnju otpada spaljivanjem. Je li u Grad zaprimljen bilo kakav zahtjev za izdavanjem bilo kakve dozvole za ovu djelatnost - pitao je Podolnjak.

Habuš je odgovorio da piroliza nije petrokemijski proces, da ne treba okolišnu dozvolu i da se ne tretira obradom otpada, što je mišljenje instituta.

- Činjenica je da je ljudima u tom dijelu grada dosta spominjanja otpada i bilo kakvih spalionica. To trebamo na bilo koji način ograničiti pa i tu industrijsku i gospodarsku djelatnost koja bi tamo dolazila - rekao je Habuš.

Potpuniji odgovor o čemu se radi, dao je pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, Damir Mikulić.

- Da, podnesen je zahtjev kojim se traži smije li se na području Cehovske ulice graditi objekt koji bi obavljao djelatnost pirolize plastike. Na području Cehovske ulice ne smiju se graditi objekti koji se bave petrokemijom. Pošto naš ured baš i ne zna je li piroliza petrokemija, poslali smo upit prema Ministarstvu zaštite okoliša i prirode. Oni su nam odgovorili da nisu mjerodavni dati odgovor te da se obratimo nekom tehničkom fakultetu, odnosno kemijskom. Upit smo poslali potom na Geotehnički fakultet, doktorici znanosti koja nam je odgovorila da piroliza ne spada u petrokemijski proces. Potom smo dali pozitivan odgovor stranci da se na području Cehovske ulice smije izgraditi takav objekt koji bi obavljao djelatnost pirolize - objasnio je pročelnik Damir Mikulić.

Komentari