braniteljska prava

Trebaju li branitelji dobiti 7% od prodaje HEP-a? Evo što su nam na to pitanje odgovorili Stričak i Loborec

Objavljeno: 24.01.2017. 20:10

Zadnja izmjena: 24.01.2017. 20:13

Foto: Arhiva

Ovih je dana dosta pozornosti javnosti izazvalo traženje braniteljskih udruga da im se od najavljene prodaje HEP-a dodijeli 7%. Kako bismo čuli što o tome misle naši istaknutiji branitelji, pitali smo ih izravno za mišljenje.

Prvi kojemu smo se obratii bio je županijski šef HDZ-a Anđelko Stričak, poznat i po svom sudjelovanju u Domovinskom ratu.

- Ja se s tim slažem, ali ne bih volio da sad koristim svoju poziciju saborskog zastupnika. Nekako bih druge stavio ispred sebe, pa pitajte njih. - izjavio je Stričak i uputio nas na Ivu Loborca, njegovog ratnog sudruga.

Novac za djecu

- Da, treba se dati tih 7%. To se onda koristi za stipendiranje naše djece i slične programe. - odgovorio je na naše pitanje Loborec, koji se zajedno sa Stričakom borio u Rodama.

Ne mislite li da se u javnosti ovo može doživjeti kao još jedno davanje prava braniteljima, koji su, kako mnogi misle, već dobili dovoljno? 

- Imamo nekih 500 tisuća branitelja - iako možemo razgovarati o tome je li nas stvarno bilo toliko. No, od njih svega 70 tisuća ima braniteljsku mirovinu. Mnogi žive dosta loše, mogu vam nabrojati samo u našoj županiji njih desetoricu koji žive od socijalne pomoći. - odgovorio je Loborec.

Do 2010. branitelji su po sili zakona dobivali zajamčenih 7% od prodaje državnih poduzeća, da bi od tada to postala samo mogućnost koja je ovisila o odluci vlade. Branitelji traže da se to vrati u zakon, a još ćemo vidjeti kako će stvar ispasti kad se - i ako - bude prodavalo 25% HEP-a.

 

Komentari