U četvrtak javna tribina o pravu na pristup informacijama

Objavljeno: 03.11.2014. 10:27

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija - arhiva eVaraždin

Izvor: Tribina će se održati u Županijskoj palači

Koordinacija za ljudska prava Varaždinske županije i Antikorupcijsko povjerenstvo Varaždinske županije organiziraju javnu tribinu na temu "Pravo na pristup informacijama – provedba i praksa".

Tribina će se održati u četvrtak, 6. studenog, s početkom u 11:00 sati u Skupštinskoj dvorani Županijske palače. Predavanje će održati savjetnik u Uredu povjerenika za informiranje Hrvoje Vindakijević.

Kako je istaknuto u najavi tribine, cilj je upoznavanje građana o ovom pravu, kao temeljnoj podlozi sadašnjih i budućih demokratskih procesa u društvu, a u kontekstu novog Zakona o pravu na pristup informacijama. Zakon uvodi dosta novina u sam postupak i način ostvarivanja ovog prava, s naglaskom na neposrednost u pristupu informacijama bez procedure i posrednika, kroz obvezu tijela javne vlasti da korisniku pristup informacijama omoguće objavom tih informacija na svojim web stranicama.

Usmjerenost ide i dalje, prema još većem uključivanju javnosti u rad tijela javne vlasti, a što se očituje kroz uvođenje novog postupka savjetovanja sa zainteresiranom javnošću kao obveznog procesa kod donošenja važnijih općih akata. Korak dalje je i nastojanje da se razlozi za eventualno odbijanje pristupa informacijama svedu na minimum, čak i tamo gdje oni u formalnom smislu postoje.

Na tribinu su pozvani davatelji informacija, a to su tijela javne vlasti, kao što su državna i pravosudna tijela, javna trgovačka društva i javne ustanove, upravna tijela, predstavnici općina i gradova i ostala tijela te posebno mediji kao važni čimbenik u promicanju javnosti rada tijela javne vlasti i Transparency International Hrvatska, s ciljem uključivanja i prezentiranja vlastitih iskustava.

Komentari