U Hrvatskoj se nasilje nad ženama najčešće događa u obitelji

Objavljeno: 18.09.2014. 18:03

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Dragutin Kliček

Izvor: Ilustracija

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 22. rujna.  

Taj dan je Sabor RH 2004. godine predložio da se obilježava  u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.    

U Hrvatskoj se nasilje nad ženama najčešće događa u obiteljskoj zajednici, koja bi trebala biti najsigurnije okruženje. Većina žrtava obiteljskog nasilja su osobe ženskog spola. Počinitelj obiteljskog nasilja najčešće je bračni ili izvanbračni suprug ili bivši suprug (partner) žrtve.    

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama za osnovni cilj ima senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kakvom obliku. Problem nasilja nad ženama ne smije ostati tajna već o toj temi treba javno govoriti, problem osvijestiti, a društvo i institucije, koje bi se time trebale intenzivno baviti, potaknuti na međusobnu suradnju i aktivnost.    

Aktivnošću koju provodi Centar za socijalnu skrb Varaždin zajedno s PU varaždinskom i Društvom Crvenog križa Varaždinske županije cilj je osvijestiti javnost o problematici nasilja nad ženama, osigurati dostupnost informacija o mogućnostima zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju takav oblik nasilja.

Više informacija moći se se saznati na Franjevačkom trgu u Varaždinu 22. rujna u vremenu od 9 do 12 sati gdje će na štandu stručni djelatnici progovoriti o toj temi i dijeliti letke, a sve vezane uz tu negativnu pojavu u našim obiteljima i društvu.

Komentari