U nekim međimurskim župama više pokopa nego krštenja

Piše: evz / VLM

Objavljeno: 19.01.2011. 19:34

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: multimedia-stock.com

Manje vjenčanja i djece u Međimurskoj županiji zabilježili su statističari u prošloj godini. Nakon dvije godine pozitivnog prirodnog prirasta, uslijedila je crna godina i ulazak u minus. Prema podacima Ureda državne uprave u Međimurskoj županiji, lani je rođeno 1214 djece, umrlih je 1234. Vjenčano je svega 528 parova. Svijet je ugledalo 20 beba manje, a svećenici i matičari vjenčali su 49 prova manje nego godinu prije.

- U Donjoj Dubravi imali smo 13 krštenja i 37 sprovoda. Djece je sve manje. Kako to tumačim? Pa vele neki da mi kao svećenici, samci, nemamo pravo to tumačiti. Jednostavno, roditelji ne žele imati više djece. To nema veze s recesijom i neimaštinom jer se nekad još teže živjelo, a u obiteljima je bilo mnogo djece - kaže župnik Mirko Pilaj. Dodaje da roditelji ionako ne mogu djeci odmah po rođenju dati hotele i nebodere, pa ne stoji mišljenje da je ekonomska kriza razlog padu nataliteta. U Donjem Vidovcu lani je bilo 12 krštenja i 24 sprovoda. Dakle, dvostruko je više umrlih nego rođenih! Najcrnju župnu statistiku u posljednjih 30 godina bilježe i u Prelogu, gdje je bilo 40 krštenja i 66 sprovoda.

- Prošle godine imali smo 30 krštenja i 30 sprovoda. Godinu prije toga, bilo je 50 krštenja i 30 sprovoda. Krštenja je tada bilo više jer sam došao za novog župnika i krstio više djece u romskom naselju Sitnice - kaže župnik u Murskom Središću Tomislav Antekolović. Sve je manje i vjenčanja. Razlog je, tvrde sociolozi, strah od gubitka posla i neimaština. Za prosječnu svadbu potrebno je najmanje 5000 eura, a danas nije lako izdvojiti takav iznos. To potvrđuju i ugostitelji koji imaju manje upisanih rezervacija za svadbene svečanosti. Mladi par iz Čakovca, koji je zajedno već šest godina, kaže da o svadbi ne razmišlja.

- Lijepo nam je zajedno, živimo skupa kod njegovih roditelja i ne vidimo razloga zašto se vjenčati. Oboje radimo i volimo svoj posao, a o djeci zasad ne razmišljamo - kaže 29-godišnjakinja. Oni koji su se odlučili za dijete i postali roditelji prošle godine, djeci su najčešće davali imena David i Lorena. Među popularnijim su imenima i Karlo, Tena...

 

Agencija VLM

 

 

Komentari