zapošljavanje s diplomom

S FAKSA NA POSAO ILI NA BURZU? Danas radionica na FOI-u o usklađivanju studija i tržišta rada

Objavljeno: 09.02.2017. 11:01

Zadnja izmjena: 09.02.2017. 12:25

Foto: Željko Porobija

Jedan od ključnih problema našeg visokog školstva jest što brojni naši studenti nakon diplomiranja idu ili na burzu ili moraju tražiti posao izvan svoje struke - pa ga mnogi onda potraže u inozemstvu.

Kako bi se što više smanjile takve pojave, Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) danas je na FOI-u organizirala radionicu o usklađivanju studija i tržišta rada. Radionica je svojom tematikom izazvala i interes studenata, ali i poslodavaca, od kojih su neki došli iz Zagreba, Međimurja i drugih mjesta.

Prodekanica FOI-a Nina Begičević ukazala je na potrebu da učilišta i fakulteti usklade svoje upisne kvote s potrebama na tržištu rada te istaknula kako je FOI već i ranije krenuo u rješavanje ove problematike osnivanjem Centra za podršku studentima i razvoje karijera.

- Mi smo prvi uveli obaveznu stručnu praksu za sve diplomske studije. Imamo potpisano 500 sporazuma s poslodavcima, a nekih 60-70% studenata nađe posao upravo kod poslodavaca kod kojih su obavljali praksu. - izjavila je prodekanica Begičević.

Na radionici su poslodavcima dane upute kako se uključiti i prijaviti za studentsku praksu, dok se u drugom dijelu održava panel rasprava na temu „Kako pripremiti
studenta za tržište rada“ na kojoj sudjeluju predstavnici poslodavaca,
obrazovnih institucija i studenata.

 

Komentari