Smatraju da će pomoći gospodarstvu

U Prvoj gimnaziji predstavljen novi kurikulum – evo što donosi…

Objavljeno: 04.05.2016. 13:41

Zadnja izmjena: 04.05.2016. 14:10

Foto: Sonja Ognjenović

Prva gimnazija Varaždin jedna je od 18 škola koja provodi milijun i 130 tisuća kuna vrijedan projekt “Osnaživanje gimnazijskog obrazovanja provedbom kurikularne reforme STEM i ICT područja.” To bi učenicima trebalo ponuditi i omogućiti učenje dodatnih sadržaja koji su ocijenjeni kao nužni za nastavak obrazovanja u tehničkim i prirodnim znanostima, a nema ih u gimnazijskim programima.

Projekt je u cjelosti financiran iz Europskog socijalnog fonda. STEM kurikulum temeljen je na ideji obrazovanja učenika u četiri specifične discipline – znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika -  u interdisciplinarnom i primijenjenom pristupu.

“Gimnazijska usmjerenja su opća usmjerenja koja su podloga za fakultet. Poboljšanjem predmeta iz područja STEM – science, technology, engineering i mathematics, poboljšavaju se ta implikativna znanja. Ne znam niti jednog inženjera strojarstva u ovoj županiji koji neće naći posao u roku od mjesec, ili maksimalno dva, nakon završenog fakulteta.” – komentirao je zamjenik župana Varaždinske županije, Alen Kišić.

Promjene temeljene na iskustvima bivših učenika

Natječaj na koji se prijavila i Prva gimnazija Varaždin usmjeren je na razvoj novih kurikuluma. Profesori u području matematike, fizike, kemije, biologije i informatike su nakon stručnih vijeća imali prijedloge koji su naposlijetku svedeni na sedam fakultativnih kurikuluma: Financijska matematika, Fizika i IT, Osnove teorije računarstva, Praktikum kemije, Praktikum biologije, Statistika i Uvod u digitalnu logiku.

“Za gimanzije to puno znači, jer niti jedan od tih kurikuluma nije nastao bezveze, nego temeljem informacija koje smo dobili od naših učenika koji su na fakultetima poput PMF-a, PBF-a, FER-a, FOI-a itd., i koji su nam rekli što im je od znanja falilo pri upisu na navedene fakultete. Upravo te “rupe” u znanju mi želimo popuniti.” – objašnjava ravnateljica Prve gimnazije Varaždin, Janja Banić.

Kurikulumi će biti ponuđeni učenicima trećih i četvrtih razreda. Navedeni projekt Varaždinska gimnazija provodi s partnerima: Prirodoslovno–matematičkim fakultetom iz Zagreba, Prehrambeno–biotehnološkim fakultetom iz Zagreba te varaždinskim Fakultetom organizacije i informatike.

Komentari