'doručak s hrvatskih farmi'

"Doručak" u Turistu u sjeni krize s Agrokorom, Štromar 'bocnuo' Međimursku županiju

Objavljeno: 07.04.2017. 10:34

Zadnja izmjena: 07.04.2017. 12:47

Foto: Viktor Hranić

Prije no što su brojni uzvanici u hotelu Turist imali prilike kušati s bogatog stola proizvoda hrvatskih farmi - te osobito onih specifičnih za naš kraj - ministar Tolušić pozvao je prisutne, kao i sve građane, da uvijek u trgovini odabiru hrvatski proizvod.

Prvo su predstavljeni znakovi kojima Hrvatska poljoprivredna agencija obilježuje izvorne hrvatske proizvode, kao što su Mlijeko hrvatskih farmi, Med iz Lijepe naše, Kruh hrvatskih polja i slični.

'Koka i Vindija u problemu'

Prije Tolušićevog govora, nazočnima se obratio i župan Štromar koji je istaknuo bogatstvo naše domaće poljoprivredne proizvodnje te razne mjere kojima županija pomaže. Stigao je malo žacnuti i susjednu nam Međimursku županiju zbog skupog sustava navodnjavanja kojega, kako je naveo Štromar, nitko ne koristi. No, ipak se u njegovom govoru pojavila i sveprisutna sjena krize oko Agrokora, koja se izravno odražava na naš kraj.

- Sad imamo veliki problem - i naše dvije ogromne tvrtke Koka i Vindija su u problemima, a samim tim i njihovi kooperanti. Ja se nadam da će svi radnici ostati raditi, da će svi dobivati plaću i da te tvrtke neće propasti. - izjavio je Štromar.

"Podlegli smo izvozvom lobiju"

U svom kratkom obraćanju ministar Tolušić istaknuo je kako su hrvatski proizvodi najbolji i po kvaliteti i po cijeni, ističući kako smo u posljednjih 15 godina podlegli izvoznom lobiju i kupovali strane proizvode.

- Misli li tko ovdje da je piletina s Tajlanda ili pecivo iz Poljske ili kupus iz Rumunjske bolje od onoga iz Hrvatske. Mi ne možemo kao vlada  zabraniti uvoz, ali vi ste oni koji ga mogu spriječiti. Bolje uzmite hrvatsku rajčicu nego španjolsku, a ako nema rajčice - uzmite salatu. - savjetovao je hrvatske potrošače Tolušić, dodajući kako oni nikome ne pogoduju osim hrvatskom građaninu. Nakon njegovog govora svi prisutni su se konačno mogli okrijepiti proizvodima s naših farmi - što su oni zdušno i učinili.

Komentari