Sustav za 50 posto uštede

U varaždinskim Parkovima puštena u rad moderna sunčana elektrana

Objavljeno: 18.02.2016. 11:12

Zadnja izmjena: 19.02.2016. 16:00

Foto: Siniša Sović / Foto agencija Sjeve

Na krovu poslovno-gospodarskog objekta varaždinskih Parkova u Halerovoj aleji danas je na prigodnoj svečanosti puštena u rad novopostavljena sunčana elektrana koju je ova gradska tvrtka instalirala s ciljem uštede enargenata...

Naime, ovih dana su Parkovi na spomenutom objektu montirali integriranu sunčanu elektranu maksimalne izlazne snage 23 kW za proizvodnju električne energije.

Dio proizvedene električne energije trošit će se na samom mjestu proizvodnje za vlastite potrebe, a ostatak će se zatim po otkupnoj cijeni prodavati u javnu elektroenergetsku niskonaponsku distribucijsku mrežu HEP-ODS-a Elektre Varaždin, naglasio je Marin Bašić, direktor Parkova.



- Za nabavu sunčane elektrane Parkovi su izdvojili 200 tisuća kuna bez PDV-a. Fond za zaštitu okoliša energetsku učinkovitost će sa sredstvima subvencije u projektu sudjelovati u iznosu od 79.000 kuna. Riječ je o kombiniranom sustavu  koji će nam omogućiti oko 50 posto uštede električne energije – rekao je Bašić.

Proizvodnja električne energije odvija se u 105 fotonaponskih modula pojedinačne (nazivne) snage 255 Wp koji su raspoređeni po površini ravnog krova, a u četvrtak ih je simbolično u rad pustio varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

- Riječ je o hvale vrijednoj investiciji koja će naš grad dodatno učvrstiti na 22. mjestu po iskorištavanju sredstava Fonda za energetsku učinkovitost. Raduje me da su u ovakve projekte involvirane gradske tvrtke i iduća je na redu Gradska tržnica – istaknuo je Habuš dodavši kako se nada da će “Fond svojim sredstvima izdašno sufinancirati i sanaciju odlagališta baliranog otpada u Brezju.



Inače, u varaždinskim parkovima su uvjereni kako će njihova sunčana elektrana ispuniti zadaće koje su postavljene.

- Ona je praktični primjer iskoristivosti obnovljivih izvora energije kroz energetske uštede, očuvanje okoliša i financijsku dobit. Tome će dodatno doprinijeti i naša planirana nabavka pet električnih radnih vozila te izgradnja nove kotlovnice na biomasu i pelete – zaključio je Bašić.   

Puštanju u rad sunčane elektrane nazočio je i zamjenik gradonačelnika Vjeran Radelić, a kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Komentari