Varaždinska županija treća u Hrvatskoj po broju darivatelja krvi

Objavljeno: 20.10.2014. 13:06

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Sandra Županić

Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, koji se obilježava 25. listopada, Varaždinska županija u suradnji s Društvom crvenog križa Varaždinske županije danas je organizira prijem za darivatelje krvi, kako bi im se zahvalila na njihovoj humanosti.

Na svečanosti je sudjelovalo vodstvo županijskog Crvenog križa, kao i predstavnici društava Crvenog križa iz drugih gradova naše županije.

Nebojša Buđanovac, predsjednik društva Crvenog križa Varaždinske županije, istaknuo je da je naša županija u Hrvatskoj pri vrhu po broju darivatelja krvi u odnosu na broj stanovnika.

- Mi smo treći u Hrvatskoj. Naši su stanovnici darivanjem krivi i ove godine pokazali izuzetnu humanost i brigu za druge. Najviše darivatelja ima Ludbreg, a nakon toga Varaždin i Ivanec. Broj darivatelja ovi i o potrebi za krvi, a hvala Bogu ove godine nije bila velika potreba - kazao je Buđanovac.

Konkretne brojke govore o tome da je u devet mjeseci ove godine u Varaždinu prikupljeno 4020 doza krvi, 1719 u Ivancu, 1609 u Ludbregu i 823 u Novom Marofu.    

Na svečanost je bilo pozvano 26 primatelja, a odazvalo ih se desetak, koji su darovali više od 40 puta krv. U ime darivatelja zahvalio se Stjepan Kukec iz Voće, koji je krv darovao 125 puta.

- Gledao sam ljude kako daruju krv i vjerovao sam u sebe da sam zdrav, i da ima ljudi kojima na taj način mogu pomoći. Mislim da sam u tome uspio. Kada darujem krv osjećam se zdravo i drago mi je da i u svojim godinama još mogu biti darivatelj. Niti se ne sjećam kada sam prvi put dao krv - rekao je Kukec.

I zamjenik župana Alen Kišić iznio je pozitivne brojke koje se tiču darivatelja krvi te dodao da je jako ponosan na to.

- Gradsko društvo Crvenog križa Ludbreg sa sedam davanja krvi na 100 stanovnika je 13 od 110 društava u Hrvatskoj, Varaždin je 18, Ivanec 19, a Novi Marof 40. Sva naša društva su daleko iznad prosjeka. Mislim da za naše darivatelje najviše vrijedi izreka Majke Terezije: "Ne može svi čini velika djela, ali možemo mala djela s velikom ljubavi". Jednom godišnje zahvalimo im na svemu što su napravili - rekao je Kišić.

Inače, Dan dobrovoljnih darivatelja obilježava se kao spomen na prvu akciju dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa, koja je bila organizirana 25. listopada 1953. godine u Sisku.

Komentari