'cilj je stabilnija vlast'

IZJASNITE SE I VI Po novom zakonu ne bi se moglo srušiti Habuša i Štefanić? Evo i drugih najavljenih izmjena

Objavljeno: 19.09.2017. 10:28

Zadnja izmjena: 19.09.2017. 10:30

Ministarstvo uprave iznijelo je na svojim web stranicama prijedlog izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi s ciljem - kako kažu - jačanja političke stabilnosti i smanjivanja mogućnosti učestalog održavanja prijevremenih izbora.

Premda se u medijima spekuliralo i o tome da bi se mandat župana i grado/načelnika trebao ograničiti na 2 zasad te točke nema u prijedlogu Zakona, premda je Ministarstvo otvoreno i za raspravu o toj temi, ukoliko se takav prijedlog pojavi u javnoj raspravi.

Nema više raspuštanja predstavničkog tijela?

Najveća promjena tiče se dosadašnje prakse raspuštanja predstavničkog tijela i razrješenja općinskog načelnika, gradonačelnika, župana i njihovih zamjenika koji su izabrani zajedno s njima. Ovim se Nacrtom prijedloga zakona redefinira te se u situaciji nedonošenja proračuna i odluke o privremenom financiranju taj institut više neće primjenjivati. Drugim riječima, došlo bi samo do smjene župana ili grado/načelnika, ali se ne bi raspuštalo predstavničko tijelo. Smjena se nikako ne bi mogla dogoditi 12 mjeseci prije redovnih izbora.

Konkretnije govoreći, nedavni primjeri smjene varaždinskog gradonačelnika Habuša i topličke gradonačelnice Štefanić ne bi se po ovom novom prijedlogu Zakona dogoditi u vrijeme kad su se dogodile. Ujedno, utvrđuje se obveza općinskog načelnika, gradonačelnika i župana za predlaganje proračuna predstavničkom tijelu, koja do sada nije bila izrijekom utvrđena, pod prijetnjom njihovog razrješenja te se propisuje da prijedlog proračuna mora sadržavati realno planirane prihode i rashode u skladu s posebnim propisima. U javnu raspravu se može svatko uključiti na zasebnoj web stranici Ministarstva uprave.

Komentari