Za Dane kruha trnovečki mališani učili kako napraviti varaždinski klipić

galerija-images/djecji vrtic zeko

Objavljeno: 27.10.2014. 13:12

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Trnovečki mališani učili kako napraviti Varaždinski klipić Kako umijesiti tijesto za poznati varaždinski klipić, kako ga izvaljati, a potom saviti pa ispeći učili su mališani iz Dječjem vrtića Zeko u Trnovcu, a na taj način svečano su obilježili i Dane kruha.

Uz pomoć i upute kuhara iz Udruge kuhara Varaždinske županije te pod budnim okom teta, trnovečki klinci i klinceze prvo su učili, a potom i prezentirali kako se radi pravi autohtoni varaždinski klipić varaždinskom županu Predragu Štromaru, dožupanu Alanu Košiću te načelniku općine Trnovec Bartolovečki Zvonku Šamecu .

Gostima je predstavljena i edukativna brošura "Autohtone pasmine životinja i tradicionalni proizvodi Varaždinske županije".

- Moram pohvaliti autore ove brošure, Anu Koren Friščić i Dragutina Vinceka koji su si doista dali truda i na jedan duhovit, ali prije svega edukativan način prikazali našoj djeci koji su to naši autohtoni proizvodi i životinje. Treba djecu naučiti na naše tradicionalne proizvode, a ne na industrijske. Primjerice, varaždinsko zelje, trnovečka makovnjača, varaždinski klipić samo su neki od naših poznatih proizvoda koji su zastupljeni u brošuri - rekao je župan Štromar na današnjoj svečanosti u Dječjem vrtiću Zeko te dodao kako će sva vrtićka djeca u županiji dobiti svoju brošuru, kao i njihovi roditelji.

Ideja brošure jest da se djeci na pristupačan način objasni važnost autohtonih životinja i proizvoda. Kroz pedagošku godinu, mališani će sve te proizvode vidjeti i isprobati.

- U brošuri se može pronaći desetak proizvoda i pasmina životinja koje su naše autohtone, primjerice zagorski puran, kokoš Hrvatica, siva pčela pa varaždinsko zelje i varaždinski klipić. Planirano je da djeca posjete OPG-ove, da uživo vide životinje, da gaze varaždinsko zelje. Evo, danas su izrađivali i varaždinski klipić. Sve je to s ciljem da oni sami nauče i kroz praksu dožive i isprobaju ono o čemu se priča u brošuri - rekla je Anka Koren Friščić, jedna od autorica brošure.

Kuhari iz Udruge kuhara Varaždinske županije pomogli su znatiželjnim mališanima u pripremi varaždinskih klipića, a potom su svi zajedno uživali u pjesmi, plesu i autohtonom varaždinskom klipiću.

{gallery}djecji vrtic zeko{/gallery}

Komentari