radionica za upravitelje zgrada

Za Varaždince povoljnija a za Cesticu, Bednju i Voću nepovoljnija energetska obnova višestambenih zgrada

Objavljeno: 09.11.2016. 15:52

Zadnja izmjena: 09.11.2016. 16:03

Foto: Željko Porobija

Danas je u prostorijama HGK u Varaždinu održana radionica za upravitelje zgrada o energetskoj obnovi višestambenih zgrada po novim EU pravilima. Radi se dakle o zgradama koje imaju najmanje tri stambene jedinice i barem 66% prostora se koristi za stanovanje. Pritom se energetska učinkovitost ovakvih zgrada treba poboljšati za najmanje 50%.

Ukupna vrijednost sredstava koja bi se u tu svrhu trebala dodijeliti je oko 500 milijuna kuna. Nova EU pravila znače da će se od sada energetska obnova zgrada financirati sa 60% bez obzira na to radi li se o zgradi izvan ili unutar područja od posebne državne skrbi. Do sada su se ovakvi projekti za zgrade unutar područja od posebne državne skrbi sufinancirali s 80% bespovratnih sredstava. To će se odraziti prilično nepovoljno na ova područja kakvih imamo i u našoj županiji - a to su Bednja, Cestica i Donja Voća.

- Žao mi je da vlada mijenja svoju stratešku politiku te se praktički odrekla razvoja područja od posebne državne skrbi. - prokomentirao je za naš portal načelnik općine Cestica Mirko Korotaj.

Komentari