ZUABA Varaždinske županije donirala knjige čitaonicama i školama

Objavljeno: 18.11.2014. 15:37

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ZUABA

Povodom Mjeseca hrvatske knjige, koji se na razne načine obilježava diljem Hrvatske, Predsjedništvo Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije odlučilo je darovati nove naslove u izdanju SABA RH čitaonicama i školama u Varaždinskoj županiji.

Paketi od desetak naslova uručeni su osnovnim školama u Martijancu, Šemovcu, Trnovcu i Ivancu, srednjim školama u Maruševcu, Ivancu te Gospodarskoj školi u Varaždinu i gradskim knjižnicama u Ludbregu, Varaždinu i Novom Marofu. Knjige su povezane s tematikom Drugog svjetskog rata, antifašističkim pokretom i spomeničkom baštinom.

- Zahvaljujemo Savezu antifašista koje nam je poslalo nove naslove, radi se o vrijednim knjigama koje bi svaka knjižnica trebala imati. Donacije knjiga znak su zahvalnosti školama s kojima već godina surađujemo kod obilježavanja povijesnih događaja i komemoracija. Nadamo se da ćemo našu suradnju nastaviti i dalje, a da će ovi novi naslovi potaknuti nastavnike i učenike na samostalno istraživanje hrvatske povijesti i kulture - rekao je prof. Milivoj Dretar, predsjednik ZUABA Varaždinske županije.

Među knjigama se nalaze zbornici radova o Bleiburgu, partizanskoj gimnaziji i logoru na Rabu, monografije o narodnim herojima Milki Kufrin i Većeslavu Holjevcu, brošure o ženama u logorima NDH i povijesti Podravine, kronologija Narodnooslobodilačke borbe. Najopsežnija knjiga, "Jasenovac, žrtva je pojedinac", na 1888 stranica sadržava popis od preko 72.000 imena žrtava logora.

Komentari