Županijska skupština: Burna rasprava o HRT-u, rebalansu i Gari Secundus

Objavljeno: 29.09.2014. 14:14

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Današnja 13. sjednica Županijske skupštine koja je sazvana po hitnom postupku bila je prilično burna.

Ova je sjednica praktički bila nastavak 12. sjednice, od 24. rujna, kada su oporbeni vijećnici napustili dvoranu zbog rasprave o HRT-u pa nije bilo kvoruma.

>> Sjednica Županijske skupštine: Vijećnici prihvatili dnevni red

Žustra se rasprava razvila već o prvoj točki dnevnog reda - Izvješću o radu župana u prvoj polovici godine. Župan je nabrojio projekte na kojima se radilo u ovom razdoblju, a oporba iz HDZ-a i HSS-a nije bila zadovoljna općenitim načinom izlaganja projekata. Sjednici je prisustvovalo 37 vijećnika. Izvješće je ipak prošlo s 23 glasa vijećnika vladajuće koalicije za, 9 HDZ-ovih vijećnika protiv, a ostali su bili suzdržani.

Oporba na čelu s HDZ-ovcem Anđelkom Stričakom prozvala je župana i zbog izmjena i dopuna Proračuna za ovo godinu osvrnuvši se na to da on "plaši" vijećnike time da se ovim izmjenama moraju osigurati sredstva za pomoćnike u nastavi.

- U ovom rebalansu, a mislim da je to i zadnji, uskladili smo prihode koje smo dobili u siječnju i veljači, a trebali smo ih dobiti prošle godine. To je nekih 18 milijuna kuna. Jedan dio je od centraliziranih sredstava u zdravstvu, dio je plaćanje rata za autobusni prijevoz srednjoškolaca i za javno-privatno partnerstvo pa smo to morali uskladiti. Nerealno je bilo da na kraju prošle godine bude manjak od 25 milijuna kuna, a on je realno bio oko 13 milijuna kuna. Imamo još neke obaveze koje su naknadno iskrsnule, poput 620 000 kuna prema Ministarstvu poljoprivrede. Zatim obaveze za "Pomoćnike u nastavi" gdje smo od ministarstva dobili 650 000 kuna, a mi smo trebali za ovu godinu osigurati 50 000. Razliku do tri mlijuna osigurat ćemo u proračunu za iduću godinu - rekao je Štromar.

On je dodao da bi 92 pomoćnika u nastavi za škole u nadležnosti Varaždinske županije trebala početi raditi 1. studenog.

- Župan prodaje demagogiju. On je pustio spin u javnost da je HDZ protiv toga da se u Varaždinskoj županiji provede projekt "Pomoćnik u nastavi". Pokazali smo da to nije točno. Postoji zakon o proračun koji omogućava da se za to nađe novac i bez rebalansa, jer postoji proračunska zaliha, a i neiskorišteni novac u Upravnom odjelu za prosvjetu - objasnio je Stričak.

Rebalans je na kraju "prošao" s 23 glasa za i 14 suzdržanih.

Vijećnike je zanimala i 7. točka; izvješće o pokretanju stečajnog postupka nad trgovačkim društvom Gara Secundus. Radi se o projektnoj tvrtki koju je 2007. osnovala Garancijska agencija Varaždinske županije, a koja nema zaposlenih. Vijećnike Stričaka, Sabatija i Jenkača je zanimalo koje je uopće bila namjena ove tvrtke te na što se potrošio novac. Također, a vijećnika Laburista Sinišu Miličića zanimalo je kako ovakva tvrtka može dobiti milijunske kredite, a "obični" poduzetnici ne mogu.

- U mandatu od 2009. do danas županija nije ništa izgubila što se tiče Gare Secundus. Gara nije niti imala novac. U materijalima piše da je Gara Secundus uzela kredit da kupi dionice, a kao garanciju dala je te dionice, one su pale i kredi se ne može vratiti. Umjesto kredita daju se dionice. Banka je kupila dionice. Pošto nemaju garancije od županije, garancija su bile dionice. Županija nije ništa izgubila, niti Gara nije ništa izgubila. Koja je logika bila treba pitati onoga koji je to napravio. Ja mislim da je logika bila da ako se kredit uzme po 7-8 posto kamata, a povlaštene dionice daju 15 posto godišnje da se onda zarade nekakva sredstva tom razlikom. Mi nismo sudjelovali u kreiranju tog modela - objasnio je Štromar.

Izvješće je izglasano s 23 glasa za i 12 suzdržanih.

Na dnevnom redu se ovog puta našao, kao točka 14, Prijedlog preporuke Kluba vijećnika HDZ-a o određivanju sjedišta Regionalnog studija HRT-a Sjeverozapad u nedovršenoj zgradi u Varteksovoj ulici u Varaždinu.

>> HDZ: Regionalni studio HRT-a trebao bi biti u Varaždinu

Ipak, u prvotnom tekstu koji je u svom prijedlogu dao HDZ stoji: " Da u slučaju nemogućnosti otvaranja sjedišta Regionalnog studija HRT-a u navedenoj zgradi u Varaždinu, Županijska skupština Varaždinske županije, Župan te njena upravna tijela obvezuju se zajedno i u suradnji s Gradom Varaždinom u najkraćem mogućem roku pronaći alternativnu lokaciju za Regionalni studio u Gradu Varaždinu te o svemu obavijestiti, odnosno istoj ponuditi optimalnu lokaciju za Regionalni studio. Župan Varaždinske županije obvezuje se promptno obavještavati Županijsku skupštinu Varaždinske županije o koracima koji su poduzeti u pogledu odabira lokacije, kao i o tijeku pregovora s Hrvatskom radiotelevizijom i Vladom Republike Hrvatske".

Župan je uložio amandman na takva prijedlog uz objašnjenje da ne može biti odgovoran za traženje nove lokacije niti osiguravanje sredstava za to.

- Županijska skupština Varaždinske županije preporuča HRT Hrvatskoj radioteleviziji da novo sjedište Regionalnog studija HRT-a Sjeverozapad bude u zgradi u Varteksovoj ulici, u Varaždinu, koja je za tu namjenu projektirana i izgrađena do visoke roh bau faze - glasi amandman župana.

Amandman je prihvaćen s 24 glasa za, devet protiv i tri suzdržana. A prijedlog preporuke prihvaćen je jednoglasno.

Ipak, vijećnik HDZ-a Stričak pobunio se nakon toga jer je rekao da vijećnicima HDZ-a nije bilo jasno za što točno glasuju jer su čuli da se mijenja samo dio njihovog prijedloga, a ne predloženim amandmanom kompletni tekst. Stričak je nakon toga zatražio prijepis tonskog zapisa sjednice, jer kako kaže, smatra da je povrijeđen Poslovnik time da župan nije jasno rekao da se veći dio teksta mijenja.

- Usuglasili smo stav da sjedište HRT-a Sjeverozapad bude u Varaždinu. Žalosti me da župan ni gradonačelnik Varaždina nisu se niti s jednom rečenicom javili da bi voljeli da to sjedište bude u Varaždinu. Lokacija Varaždina je takva da je podjednako udaljen od drugih sjedišta, a naš grad je i kulturno, gospodarsko i političko sjedište. Ne vidimo razlog da Država već započetu, i za HRT projektiranu zgradu, ne da  HRT-u - kazao je Stričak.

U svojoj izjavi za medije župan Štromar pak je kazao da želi da regionalni centar HRT-a bude u Varaždinu.

- Oporbeni vijećnici Skupštine htjeli su na mene svaliti da obavezno pronađem prostor gdje će biti HRT smješten. Ja te ovlasti nema. Znamo koje zgrade posjedujemo, čak smo negdje i u najmu i nemamo mogućnosti osigurati prostor za HRT. Zamolio sam većinu vijećnika da ne prihvate obavezu koju ne mogu izvršiti. Mislim da je Varaždin regionalno sjedište sjevera Hrvatske za ovih pet županija i da bi sve trebalo biti u Varaždinu, sva sjedišta. Posebno ova na koja županija ima utjecaj. Za 15-20 godina sigurno će postojati u Hrvatskoj regije i mi ćemo zasigurno biti najjača regija s normalnim i prirodnim sjedištem u Varaždinu - rekao je Štromar.

Komentari