točne statistike

Županijska turistička zajednica ne slaže se s 'našom' statistikom - evo u čemu je stvar...

Objavljeno: 14.03.2017. 20:00

Zadnja izmjena: 14.03.2017. 20:04

Na članak kojega smo danas objavili na našem portalu o vrlo slabom turističkom rastu promptno je reagirala Turistička zajednica Varaždinske županije (TZVŽ) svojim priopćenjem kojeg potpisuje direktorica Elizabeta Dolenec.

>> eTV: "SAMO NAPRIJED!" Varaždinska županija među četiri s najmanjim turističkim rastom - rastemo 0,1%

Kako navodi priopćenje, naš tekst "navodi niz netočnih statističkih podataka vezanih uz turiste na području Varaždinske županije u 2016. godini te su samim time i navedene usporedbe potpuno netočne". Stoga bi trebalo objasniti na koje se to podatke mi oslanjamo - i zašto baš na njih.

Kojem izvoru vjerovati?

Primjerice, podatak kojega smo mi objavili u tekstu glasi da je broj turista 2016. godine bio veći 4,8% više, dok TZVŽ navodi da se radilo o 6%. Broj noćenja - kako smo iznijeli - pao je 1%, dok Turistička zajednica smatra da je zapravo povećan za 11%. I tako bismo mogli nabrojati još dosta podataka u kojima se naše statistike razlikuju od onih županijskih. A prvi i ključni razlog tih razlika jest izvor podataka. Mi smo svoje "netočne podatke" izvadili iz Državnog zavoda za statistiku, dok se TZVŽ - kako i sami kažu u svom priopćenju - na sustav eVisitor. Kome vjerovati?

Iako to uistinu nije pitanje za laike, dovoljno je reći da se podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) za sva ekonomska područja koriste resorne institucije u zemlji te i ključni europski statistički centar EUROSTAT. I kada Ministarstvo turizma objavljuje podatke ono se oslanja na podatke DZS-a. Štoviše, DZS je u svojoj obradi podataka koristi i eVisitor. Stoga smo se koristili najreleventanjim i najsveobuhvatnijim sustavom za obradu podataka.

Potom smo podatke iz 2016. usporedili s podacima iz 2006., te izračunali prosječnu godišnju stopu rasta. Izračun nije jednostavan i zahtijeva korištenje statističkog priručnika, na temelju kojega smo i dobili iznijete podatke. Na kraju,čak i da je u pravu eVisitor i da je rast turizma u Varaždinskoj županiji i bio 6%, još uvijek je to daleko od prosjeka hrvatskog kontinentalnog turizma. Tako je i po ovom sustavu računanja naša županija među četiri s najmanjim rastom. I tu je čvor cijelog problema s turizmom našega kraja.

Komentari