intervju: josip jany

eTV BLITZ: Načelnik Svetog Đurđa o izgradnji kružnog toka, novom vrtiću i Romima u Općini

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 29.08.2017. 12:54

Zadnja izmjena: 29.08.2017. 13:02

Foto: Luka Šalamun

Povodom izgradnje novog kružnog toka u mjestu Sveti Đurđ posjetili smo načelnika Općine Sveti Đurđ Josipa Janyja koji nas je detaljnije upoznao sa samom izgradnjom, ali i o drugim aktualnim projektima u Općini. Osim toga, govorio je i o tome kako je došao na jedinstvenu ideju o jednokratnoj pomoći za krave, ali i o iskustvima s Romima u Svetom Đurđu.

Ovo je već treći kružni tok u Općini Sveti Đurđ, a prema načelnikovim riječima vrijednost investicije je oko 700 tisuća kuna od čega Općina iz proračuna financira 100 tisuća kuna, a ostali iznos Županijska uprava za ceste. Otvorenje se očekuje krajem rujna. Što se ostalih projekata tiče, načelnik je rekao kako je na proljeće prijavio projekt Ministarstvu regionalnog razvoja, a tiče se uređenja društvenih domova.

- Radimo termofasadu, krovišta i prozore u Hrženici i to je pri kraju. U Komarnici radimo krovišta i prozore, a u Strugi prozore. – rekao je načelnik i napomenuo kako je vrijednost tog projekta oko 500 tisuća kuna, od čega je Ministarstvo dodijelilo 300 tisuća kuna, a ostalo financira Općina iz proračuna.

Kako nam je ispričao, na natječaj u Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja su kandididirali i jedan od najvećih projekta do sad, a to je izgradnja dječjeg vrtića te Općina očekuje kako će konačno dobiti i svoj vrtić. Inače, nedavno su sufinancirali i jednodnevne izlete mještana Općine na bliže jadranske destinacije, a prema načelnikovim riječima odaziv je bio sjajan, a na Jadran je otputovalo više od 600 građana.

Jednokratna pomoć za mještane, ali i - krave

Osim što svake godine Općina dodjeljuje jednokratne pomoći studentima, umirovljenicima i rodiljama, nedavno su na red došle i – krave.

- U prosincu, mjesecu darivanja je moja zamisao bila da se pomogne mljekarima koji su u teškoj situaciji i odlučio sam da im se iz proračuna po svakoj kravi isplati 100 kuna - objasnio je načelnik i napomenuo kako će se ta tradicija i dalje nastaviti.

Budući da se mnogi žitelji Varaždinske županije žale na ponašanje Roma u njihovim mjesta, načelnika smo pitali kakva on ima iskustva s njima obzirom da se u njegovoj Općini nalazi romsko naselje.

- Oni se moraju kultivirati i prilagoditi se našoj Općini i preko javnih radova im pokušavamo omogućiti da dodatno zarade. Naš cilj je da se oni uključe u sve segmente društva.- komentirao je Jany

Što se tiče aktualne političke situacije u državi i odnosa između HNS-a i HDZ-a, Jany je rekao:

-Ja se ne bih želio baviti visokom politikom. Ja sam načelnik svih mještana, bez obzira na njihove političke opcije. Moj rezultat na izborima je bio preko 87 posto i to vam govori da su ljudi glasali za ime, a ne za stranku.- za kraj je rekao Jany.

 

 

 

 

 

 

Komentari