VIDEO Jam Ritual: Planiramo što više svirati i promovirati "Greasebucket"

Objavljeno: 19.07.2015. 20:32

Zadnja izmjena: 08.03.2016. 13:03

Foto: Jam Ritual

Varaždincima dobro poznati Jam Ritual izdao je početkom ove godine album "Greasebucket", sve ih se češće može vidjeti na koncertima diljem Hrvatske i Slovenije, a za portal eVaraždin ovih vrućih dana otkrili su na čemu trenutno rade te kakvi su im planovi za budućnost.

Jam ritual je blues/rock bend nastao 2009. godine, a sadašnju postavu čine Toni Tkalec (vokal / gitara), Edvin Đerahović (lead gitara), Karlo Merkaš (bass) i Matija Burek ( bubnjevi).

Početkom godine izdali su album „Greasebucket“ koji je naišao na izrazito dobre kritike i od struke i od slušatelja. Album je sniman u Mostaru na analognoj SSL mikseti iz londonskog Eden studija na kojoj su neke od svojih uradaka između ostalog snimili i Sex Pistols, Bob Marley i U2. Mix i mastering potpisuju Matko Grgas i Ivan Ban.

Jam Ritual dosad je odsvirao stotinjak koncerata diljem Hrvatske i Slovenije. Najdraži, ističu dečki, su nastupi na INMusic festivalu, koncert u tvornici kao predgrupa američkoj rock atrakciji Rival sons te nastup na Špancirfestu kao predgrupa Skunk Anansie.

Upravo im se kao predgrupi Skunk Anansie na Špancirfestu dogodila i jedna mala nezgoda, a koju će pamtiti cijelog života.

- Pjevaču Toniju je prilikom nastupa na glavnoj pozornici Špancirfesta kao predgrupa Skunk Anansie pukla žica na gitari tijekom prve pjesme. U tom trenu je gitarski tehničar prišao Toniju s gitarom u u ruci. Dao mu je gitaru gitariste Skunk Anansie, a nakon pjesme mu vratio njegovu s promijenjenom žicom. Svaka mu čast na gesti - prisjetili su se dečki.

Što se tiče daljnjih planova, Jam Ritual radi na novim materijalima, a trenutno su u finalu Karlovačkog RockOff festivala.

- Radimo na nekim kosturima za novi materijal i u inicijalnim smo dogovorima s osobom zaduženom za organizaciju koncerta koja je ujedno zainteresirana da ponovno izdamo album za jedan label te da nam sređuje svirke po Hrvatskoj i šire. No, ne bismo sad detaljnije o tome s obzirom na to da su razgovori tek započeli. Trenutno se nalazimo u finalu Karlovačko RockOff gdje smo od 200-tinjak prijavljenih bendova ušli u top 17, odnosno finale festivala. Stručni žiri kojeg su činili Mrle (Let 3), Ivan Dečak ( Vatra) , Yaya (Jinx) zajedno s još nekoliko eminentnih glazbenika i producenata, izabrali su nas kao finaliste festivala te najesen nastupamo na zasad još nepoznatim lokacijama, vjerojatno u Zagrebu. Nema neke pretjerane filozofije, ukratko plan je što više svirati te promovirati aktualni album i raditi na novom materijalu - otkrili su nam dečki iz Jam Rituala.

Dečki su nam otkrili i što misle o varaždinskoj sceni, što bi promijenili i u čemu kaskamo za ostalim gradovima u Hrvatskoj i okolici.

- Varaždinska scena je dosad iznjedrila mnoge talentirane bendove i glazbenike koji su postigli zavidan uspjeh na lokalnoj i regionalnoj sceni. No u zadnje vrijeme imamo osjećaj da je na snazi lagana stagnacija što se tiče rock (uvjetno rečeno) bendova u Varaždinu. Prvenstveno nam se čini da smo zatvoreniji prema drugačijim stilovima glazbe (elektronika), a s obzirom na to da se volimo nazivati gradom kulture zabrinjava nas sve veći broj klubova koji puštaju glazbu prožetu lakim notama te se takva izvodi u samom centru grada na neadekvatnim mjestima. Svaka glazba ima svoju publiku, no mislimo da se zna kakav tip glazbe spada u određene prostore. Varaždinu prvenstveno fali jedan Kulturni centar za mlade s adekvatnim prostorom za svirke na redovnoj bazi što čak i puno manji gradovi u okolici posjeduju - zaključuju dečki iz Jam Rituala.

Komentari