VIDEO Novi Marof: Iz dvorišta 20 godina izlaze "skačući" preko vode

Objavljeno: 17.09.2014. 14:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: foto / video: Alen Matušin / fotogarije čitatelja

Izvor: galerija-images/Podevcevo - put

Zamislite da vam ispred kuće protiče nabujali potok, a djeca vam u školu odlaze skačući preko vode s kamena na kamen, jer je improvizirani mostić (čitaj dasku) po tko zna koji put odnijela voda. Upravo to je situacija s kojom se svakodnevno – već gotovo dvadeset godina suočava nekoliko obitelji iz Podevčeva pokraj Novog Marofa.

Premda ni najstariji među njima ne pamte vrijeme kada na im tom putu glavobolje nije zadavala voda, prava agonija započela je nakon što se 1995. godine zatvorio mlin koji se nalazio iza njihovih kuća. Kako nam kažu, tada je bez njihove suglasnosti potok Mala Bednja pušten preko tog puta koji od njihovih kuća vodi do ceste. Vode, pak, napominju, ne nedostaje ni ljeti, jer osim što voda dolazi iz šumskog izvora, riječ je i o velikom slivnom području.

- Zvao sam u Županiju i u Grad Novi Marof, a pisao sam i vodopravnom inspektoru u Zagreb koji mi je odgovorio da bi se problem trebao žurno riješiti. Međutim, iz Grada Novog Marofa dođu, malo to s bagerom poravnaju, ali problem se i dalje ne rješava – kaže jedan od susjeda, Vladimir Markovec, napominjući da je proteklih dana zbog obilne kiše voda bila visoka pola metra.

Osim djeci, spomenuto, pak, najviše poteškoća zadaje teško pokretnim starcima koji tamo žive, a u slučaju intervencije hitne pomoći – unesrećenoga bi preko vode jedva mogli prenijeti i na nosilima. Vatrogasci tim kućama također ne mogu ni blizu, a tko se tamo zatekne po prvi put, zaista ni po čemu ne može zaključiti da je zapravo riječ o putu, a ne – potoku.

Loši međuljudski odnosi

No, kako doznajemo, čini se da problem nije samo u volji vlasti da se spomenuto riješi, nego i u lošim međuljudskim odnosima između susjeda. Rudolf Markovec, koji također živi u tom dijelu Podevečeva, kaže da su pozvani u Grad Novi Marof na potpisivanje dokumenta na temelju kojega su radovi na sanaciji trebali početi ove godine u lipnju.

- Grad nam je izašao u susret, ali uvijek se nađe neka osoba koja se suprotstavi, pa nam se čini da je sada ponovno negdje "zaštekalo“.

Odgovor smo stoga potražili kod gradonačelnika Novog Marofa Darka Hrenića, koji nam kaže kako upravo zbog međuljudskih odnosa dosada nisu mogli doći na "zelenu granu“.

Tražio 100 tisuća kuna

Prema njegovim riječima, projekt sanacije Grad Novi Marof je platio i on postoji već tri godine; Hrvatske vode s njime su upoznate, ali do sada se nije moglo krenuti u realizaciju jer je vlasnik zemljišta na kojemu se nalazi put, Vjekoslav Gale, za njega tražio 100 tisuća kuna.

- Žao mi je da taj problem, koji je imao i bivši gradonačelnik, kroz pet godina nisam mogao riješiti, ali srećom, država je sada napokon propisala sustav na temelju kojega će se to moći riješiti. Već smo platiti projektiranje cijele trase i procjenu zemljišta. Ovaj tjedan imamo sastanak s g. Galeom i ukoliko on prihvati cijenu koju smo mu ponudili još isti dan kupit ćemo to zemljište – rekao je Hrenić.

Ako ne pronađu zajednički jezik, Grad će pokrenuti postupak izvlaštenja i projekt sanacije čija je ukupna vrijednost 250 tisuća kuna mogao bi se prolongirati za dodatnih šest mjeseci.

{gallery}Podevcevo - put{/gallery}

Komentari