Varaždinci iz Viteškog reda sv. Nikole krvarili za Tahya i Gupca

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 09.02.2015. 15:07

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: D.Glavač / D. Đurinić

Izvor: galerija-images/viteski red sv. nikole

Na obljetnicu Stubičke bitke, koja se odigrala u sklopu Seljačke bune iz 1573. godine udruge oživjele povijesti iz Hrvatske,Slovenije , Slovačke i Mađarske, uprizorile su u dane vikenda kod Majsecovog mlina u Donjoj Stubici ovu povijesnu bitku...

U buni je učestvovalo oko 250 kostimiranih učesnika, koji su spektakularno izveli rekonstrukciju bitke kod Stubice. Viteški red Sv. Nikole iz Varaždina dostojno je predstavio Varaždince u toj bitki, dajući aktere u obje vojske.
U bitki su slavno učestvovali:  Luka Boršćak, Koran Miladinović, Aleksandar Farkaš, Mario Sokolić, Ivana Kovaček i predsjednik udruge, Radivoj Miladinović. Za istaknuti je da ovakve manifestacije osim promocije naše kulturno povijesne baštine, daju posebnu i originalnu dimenziju turističkoj ponudi.

Inače, i ove godine u organizaciji Viteškog reda sv. Nikole, te uz podršku Gradskog muzeja Varaždin, Koncertnog ureda Varaždin, Turističke zajednice Varaždin i Grada Varaždina, na prostoru Starog grada, oživjeti će se prizori iz srednjovjekovnog Varaždina.

Naime 30.svibnja, u subotu od 11 do 18 sati Stari grad Varaždin zasjat će u srednjovjekovnom duhu. Na tom povijesno atraktivnom prostoru održati će se sada već tradicionalni viteški streličarski turnir "Anđeoska strijela" a za kraj programa će se odigrati i uprizorenje bitke za Varaždin, gdje će svi učesnici uprizoriti bitku iz povijesti Varaždina.

Kao i proteklih godina, na Starom gradu će biti i mnoštvo drugih zanimljivih sadržaja u duhu srednjovjekovnog života u Varaždinu.
{gallery}viteski red sv. nikole{/gallery}

Komentari