FOTO: “Jura Zeleni“ s trnjavkom tjera “zlo“ iz sela u Općini Maruševec

galerija-images/jura zeleni

Objavljeno: 19.04.2015. 13:22

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Nikola Kokotec

Iako blagdan Svetoga Jurja nije zapovjedni, katolici ga i u varaždinskom kraju slave posvetom, blagoslovom i škropljenjem, zatim svetim misama, procesijama, hodočašćima... Nakon vjerskih obreda u mnogim se mjestima poput Maruševca još uvijek održavaju i narodna veselja...

Za prvi proljetni blagdan Maruševčani su u sklopu ovogodišnje proslave Dana Općine Maruševec, organizitrali tradicionalnu povorku „Jure Zelenog“. Okitili su ga članovi KUD-a Klaruš Maruševac.

- Sv. juraj je po tradiciji između ostalog zaštitnik ratara. Proljeća ne bi bilo bez zelenila i buđenja prirode. Kad Zeleni Jura prolazi selom on moli za dobru rodnu godinu. Odnosno, s njim uglas pratitelji pjevaju: „Kud Jura hodi, polje bolje rodi...“. U našem kraju taj običaj postoji od davnina i obnovljen je nakon osamostaljenja RH, 1997. godine – naglasila je Ana Rehvald, predsjednica KUD-a.

Povorka svake godine ide drugim smjerom, a u nedjelju je krenula od Doma kulture kroz Čalinec prema Gredi i Selniku. U njoj osim mještana sudjeluju članovi KUD- a „Klaruš“ Maruševec, Kuburaška udruga i drugi.

Vesela povorka koju predvodi Jura Zeleni koji nosi „trnjavku“ s kojom tjera „zlo“ iz okolnih sela, završit će Jurjevskim krijesom u Jurketincu:
{gallery}jura zeleni{/gallery}

Komentari