FOTO: Općinska dvorana premala za sve koji su došli na Martinje u Vinicu

galerija-images/Martinje Vinica

Objavljeno: 09.11.2014. 18:32

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Sandra Županić

U cilju očuvanja tradicije i oživljavanja običaja vezanih uz obilježavanje najdražeg sveca svih vinogradara – svetog Martina - danas je u zgradi Općine Vinica organizirana manifestacija "Martinje – krštenje mošta u Vinici".  

Kako je Vinica poznati vinorodni kraj u obilježavanja Martinja uključile su se gotove sve udruge ove općine i svojim doprinosom pomoglo da se svi odlično zabave. Odaziv građana bio je odličan, čak tolik da je općinska dvorana gotovo bila pretijesna za sve koji su stigli.

Osim u programu malih i velikih mještana, te pjesmi i plesu, svi su kušali pečene kestene, grah, kotlovinu, lovačke specijalitete ili nešto slatko. Posebni gosti Viničkog Martinja i ove su godine biti članovi Kuburaške udruge KUM iz Maruševca koji su ispaliti plotun u čast Sv. Martina.

Nakon što je veseli sveti Martin krstio mošt, kojemu je ove godine kum bio predsjednik Udruge vinogradara "Vinea" Stjepan Kovačić, počelo je druženje mještana, a koje vjerojatno još uvijek traje.

"Krštenje mošta u Vinici" već se osmu godinu održava pod okriljem Općine Vinica, a vinički načelnik Marijan Kostanjevac kazao je da je vrlo zadovoljan što je došlo toliko ljudi koji će uživati u poznatim viničkim vinima.

{gallery}Martinje Vinica{/gallery}

Komentari