FOTO: Sjećate se shoppinga i gužvi u mađarskom Letenyu? Evo kako pusto danas izgleda...

Objavljeno: 13.12.2015. 20:00

Zadnja izmjena: 23.02.2016. 08:25

Foto: Siniša Sović

Popularne mađarske shopping centre iz 90-tih godina prošlog stoljeća još dobro pamte Varaždinci i Međimurci koji su odlaskom u kupovinu preko granice u Goričanu nastojali što jeftinije popuniti svoju mjesečnu košaricu. Kako je trošenju deviza i šopingiranju odavno kraj, provjerili smo kako danas izgleda nekad popularni trgovački centar Letenye...

Odmah po dolasku na granični prijelaz Goričan jedan od hrvatskih carinika potvrdio nam je naše slutnje, rekavši kako šoping groznica više nikoga ne trese ni u najsjevernijoj županiji. Istaknuo je da se na Goričanu smanjuje intenzitet cestovnog prometa između dvije države, poglavito nakon izbijanja izbjegličke krize.

Nakon što smo nastavili put dolazimo do mađarskog graničnog prijelaza koji je sa svih strana osiguran žilet-žicom pored koje primjećujemo pripadnike mađarskih oružanih snaga s dugim cijevima.

Svega toga nije bilo kada se kod naših susjeda išlo u „socijalni“ šoping - po sir, nareske, toaletni papir, zimnicu, pelene... Nažalost, umjesto da se šoping u Letenyu uzdignuo za stepenicu više, zatekli smo potpuno pust grad. Na ulicama nismo zatekli prolaznike, a kafići i trgovine zjapili su prazni.



Srećom, nailazimo na ljubaznog domaćina koji još dobro pamti 1997. godinu kada je u Hrvatskoj uveden PDV. Naš sugovornik je ustvrdio kako je od tada postupno počeo padati promet trgovcima, koji su inače zadovoljno trljali ruke. Uputio nas je na nekoliko lokacija koje su kao magnet privlačile kupce iz Hrvatske. Prizor koji nas je zatekao nikoga ne bi ostavio ravnodušnim. Naime, osim manjih trgovina i diskonta, u ovom gradu su propale i robne kuće.

Kada vidite prodajne prostore kako zjape prazni i oronuli, teško je povjerovati da su ih do prije desetak godina svakodnevno opsjedali šoping turisti. Na ta vremena ipak podsjećaju izblijedile dvojezične table s kojih se još uvijek može pročitati riječi poput 'akcija', 'sniženje', 'diskont' i drugih. No, nije se u Mađarsku odlazilo samo po špeceraj, jer su brojni žitelji Varaždinske i Međimurske županije u apotekama kupovali daleko jeftinije lijekove.



Devize bi trošili i na kupnju odjeće i obuće, ali ne treba zaboraviti da se kvaliteta muških odijela kupljenih u mađarskoj nije tada mogla mjeriti s Varteksovim proizvodima. Inače, tijekom našeg posjeta Letenyu ostali smo iznenađeni činjenicom da je okoliš prilično neuredan.

Naime, zelene površine u blizini nekad popularnih trgovačkih centara više nitko ozbiljno ne održava, a kako svo to sivilo danas izgleda pogledajte u našoj galeriji fotografija:      

Komentari