FOTO: Srakarski fašnik kulminirao koncertom grupe Vatrogasci

Objavljeno: 09.02.2015. 08:57

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Z. Mikašek

Izvor: galerija-images/fasnik u sracincu

U Sračincu je u petak i subotu po prvi put održan Međunarodni srakarski fašnik i to više nego uspješno. Dvodnevna događanja organizirali su Općina Sračinec i pokretači ove manifestacije, članovi udruge "Črna sraka" iz Sračinca...

U petak je otvorena izložba fašničkih fotografija i maski na kojoj su se predstavili fotograf Janko Levanič iz Ptuja, Udruga Črna sraka Sračinec, te djeca Osnovne škole Sračinec i Dječjeg vrtića Bambi Sračinec koja su izradila maske.

- Moje fotografije nastale su širom Europe, od Francuske, Belgije, Austrije, Njemačke, svih ex-Yu država i Bugarske. Najviše fotografija ima iz Ptuja od kuda dolazim. Karnevalskom fotografijom bavim se desetak godina, a s ovom sam se izložbom predstavio u Vrnjačkoj Banji, Šapcu, Zrenjaninu i sada ovdje, no u Ptuju nisam još imao izložbu. - istaknuo je fotograf Janko Levanić iz Ptuja.

Na svojevrsnom otvaranju fašnika okupljenima se obratio i Slobodan Drožđek, predsjednik udruge "Črna sraka": "Na prvi Srakarski fašnik pozvali smo četrdesetak udruga, no zbog vremenskih uvjeta nisu svi mogli doći.  Udruga Črna sraka u Sračincu djeluje od 2007. godine, ali već 15 godina gostujemo na svim većim karnevalima, od Rijeke, Budve, mnogobrojni karnevali u Sloveniji i mogu reći da nam se ispunila velika želja da organiziramo karneval u svojem Sračincu."

Karneval ne bi bio karneval da s općinske vlasti nije privremeno "smijenjen" općinski načelnik Božidar Novoselec. On je simbolično predao ključeve općine karnevalskom meštru Slobodanu Drožđeku na tjedan dana u kojima će Općinom Sračinec "vladati" maškare.

- Na prijedlog Slobodana Drožđeka krenuli smo zajedno u organizaciju ove manifestacije. I kako to biva kad se nešto radi prvi put, nisam vjerovao da će sve biti odrađeno ovako detaljno i s pažnjom. Koliko je rada i entuzijazma uloženo u ovu priredbu može se vidjeti po cijelom Sračincu, od mjesta koje je prigodno ukrašeno, organizirana je izložba, pripremljena velika povorka i samo mogu reći da sam iznimno zadovoljan i ponosan zbog toga. - izjavio je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec koji je primio predstavnike udruga koje su sudjelovale na fašniku.

Glavno događanje prvog Međunarodnog srakarskog fašnika održano je u subotu, kada je velika maskenbalska povorka krenula od osnovne škole Sračinec prema Domu kulture. Za ovu je prigodu bio potpuno zatvoren promet državnom cestom, a mjestom su zavladale maškare.

Pokret je označen plotunom Kuburaša iz Maruševca. Mnogobrojni mještani izišli su pozdraviti maškare, a mnogi su se i sami pridružili fašničkom veselju.

U karnevalskoj povorcu sudjelovali su: Udruga maškara Črna Sraka Sračinec, Črni maček Ludbreški, Varaždinske mažoretkinje, Koranti Cvetkovci Slovenija, OŠ Sračinec, Dječji vrtić Bambi Sračinec, Udruga žena Puščine, Kuvari amateri i njegovaoci starih običaja Mužlja, Srbija, KUD Prepuštovec Zagreb, Turistično društvo Cirkulane Slovenija, Pehinarska gospoda, Pehlin Rijeka, Miške - Sodnici turistično društvo, Slovenija, Udruga tradicijskih običaja "Pingo" Cestica, KUD "Maska" Stojnici, Slovenija, Komedijaši Stažnjevec, Međimurske krave, Novo selo na Dravi, Moto klub Baroker, Koranti Markovci, Društvo prijatelja narodnih običaja "Maska" Ivanec.

Nakon što su sve udruge stigle do Doma kulture u Sračinec, još su jednom predstavljene, dobijeljene su zahvalnice za sudjelovanje, a zabava je nastavljena dugo u noć koncertom grupe Vatrogasci:
{gallery}fasnik u sracincu{/gallery}

Komentari