FOTO: U Varaždinu proslavljena Krsna slava, duhovno blago srpske nacionalne manjine

Objavljeno: 17.12.2015. 15:30

Zadnja izmjena: 23.02.2016. 07:28

Foto: Siniša Sović

Vijeće srpske nacionalne manjine u Gradu Varaždinu proslavilo je danas u društvu gostiju i uzvanika  u restoranu KTC-a svog svetitelja i zaštitnika svetog Nikolu. Krsna slava je obiteljski blagdan koji se u srpskom narodu prenosi s koljena na koljeno...

Krsna slava i ove je godine obilježena obredom sječenja slavskog kolača i žita kojeg je predvodio duhovnik Uglješa Pilinger.

- Zrno žita simbolizira život, baš kao i kolač kojeg se prelijeva crnim vinom. Riječ je o tradiciji Pravoslavne vjere i slave samo Srbi, još od cara Kostantina – pojasnio je Pilinger.

Krsnu slavu, kao tradicionalni crkveni i narodni običaj Vijeće srpske nacionalne slavi već četvrtu godinu, naglasio je Mile Sekulić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Varaždina.



- Ove godine slavu smo obogatili recitalom pjesme Alekse Šantića “Ostajte ovdje“. Do proslave Krsne slave osobito se drži u Ludbregu, Segovini i Čukovcu, dok je u urbanim sredinama običaj ranijih godina bila zapostavljen. Srećom to se promijenilo – rekao je Sekulić dodavši kako je zadovoljan sigurnošću i statusom kojeg ima srpske nacionalne manjina u varaždinskom kraju.  

Ovogodišnjoj Krsnoj slavi odazvali su se uz djelatnike u kulturi, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, dožupan Alen Kišić,  predsjednik Gradskog vijeća Josip Hehet koji je podsjetio da Krsnu slavu imaju samo Srbi još od 9. stoljeća.

- Analizirao sam ovaj običaj i zaključio kako on drži čovjeka uz obitelj. Mi kao većinski narod moramo cijeniti posebnosti manjina i njihovu kulturu. Suradnja sa svim manjinama na gradskom području je korektna i to je vidljivo na današnjem druženju – istaknuo je Hehet.



Na njega se nadovezao dožupan Alen Kišić istaknuvši kako su dobri međusobni odnosi Županije i Vijeća srpske nacionalne manjine između ostalog rezultirali uređenjem prostora za njegov rad u Stepinčevoj ulici.

- Na području Varaždinske županije prema svim nacionalnim manjinama ispunjavamo sve što propisuje Zakon. Nastojimo im osigurati potreban standard, kako bi ih njihovi predstavnici mogli što bolje organizirati u kulturnom i društvenom životu – rekao je Kišić.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u našoj galeriji fotografija:

Komentari