FOTO: Uz bizarne sitnice na Sajmu starina prodavani ordeni vrijedni 1.500 €

Objavljeno: 19.12.2015. 12:38

Zadnja izmjena: 22.02.2016. 15:15

Foto: Siniša Sović

Sakupljači stvari koje su koristili naši djedovo i bake okupili su se u subotu na 7. Sajmu starina kojeg je četvrtu godinu za redom organizirao varaždinski Klub kolekcionara...

Ove godine u prostoru hotela 'Turist' predstavila su se 42 izlagača koji su svoje kolekcije dovezli iz cijele Hrvatsske, Mađarske, Austrije i Slovenije, doznajemo od Srećka Sačića, organizatora i tajnika VKK-a.

- Svaki naš sajam je poseban, a za njegovo 7. izdanje pripremili smo zanimljivu izložbu hrvatskih medaljara, te izložbu vatrogasnih medalja od Banovine do današnjih dana. Spomenuti izlošci su prikupljeni iz 42 privatne kolekcije i među njima ima dosta rariteta – naglasio je Sačić.



Na ovogodišnjem sajmu pažnju mlađih posjetitelja su najviše zaokupljali predmeti vezani uz filateliju i militariju. Na svojim štandovima kolekcionari su izložili bezbroj razglednica, stari papirnati i kovani novac, poštanske markice te ručne i zidne satove od kojih su neki stariji od 150 godina.

Uz bizarne sitnice, koje su odavno izgubile svoju funkciju, iznenadila nas je količina predmeta vezanih uz vojnu povijest, koju su kolekcionari ponudili na prodaju ili razmjenu, rekao je Sačić.

- Našla se tu sva sila bodeža, vojnih oznaka, ordena i ostale vojne opreme poput opasača, odora i kaciga. Cijene su različite, od jednog do 100 €, a najskuplji izložak je orden Sv. Save III. reda koji košta 1.500 eura - kazao je Sačić.



Ovogodišnji Sajam starina, filatelije, militarije, numizmatike, značaka i svega onoga što spada pod kolekcionarstvo razgledali su i učenici varaždinske Elektrostrojarske škole kojima je to bila prilika da štošta doznaju o ovom hobiju.

Kako je to sve skupa danas izgledalo pogledajte u fotogaleriji Siniše Sovića:   

Komentari