vrijeme za inovacije

Obišli smo neprofitne udruge koje na Sajmu obnovljive energije nude zanimljive ideje i proizvode

Objavljeno: 24.09.2016. 15:37

Zadnja izmjena: 24.09.2016. 16:26

Foto: DMK Vall 042 / Željko Porobija

Na jučer otvorenom Sajmu obnovljive energije osim raznih komercijalnih izlagača predstavljaju se i neprofitne organizacije koje nude svoje zanimljive ideje i proizvode potencijalno zanimljive potrošačima.

Već smo pisali o radionici koju je organizirala Elektrostrojarska škola Varaždin i čiji jednostavni i funkcionalni proizvod - kućni broj na solarno napajanje - može ući u široku upotrebu.

>> FOTO Elektrostrojarska škola Varaždin na Sajmu obnovljive energije pokazivala kako napraviti solarni kućni broj

Osim Elektrostrojarske škole, na Sajmu su se pojavili i predstavnici Strojarske i prometne škole Varaždin. Zajedno s nekolicinom učenika bio je djelatnik škole, Denis Drpeljan Mihoce.

Oni su se pozabavili drugim aspektima obnovljive energije - prije svega bio uzgojem u kojemu bi njihov metalni i povoljni komposter mogao itekako biti od pomoći.

Udruge s inovativnim idejama

Vrlo zanimljivo predavanje Ivana Zokovića iz udruge ZMAG bavilo se temom izgradnje recikliranog imanja i proizvodnji "uradi sam" energije, što je izazvalo opravdani interes posjetitelja.

Društvo inovatora Varaždinske županije,  koje su predstavljali Rea Golub  i Zoran Posavec, na ovome je Sajmu prikazalo svoju inovaciju koja je i dekorativna i korisna. Naime, radi se o jednom velikom "lampionu" koji mijenja boju ovisno o danu/noći i o danu u tjednu - no, ujedno i dojavljuje eventualni požar, i to izravno na 112. Dajemo tri slike koje bi vam trebale dočarati kako radi ovaj estetski i sigurnosno zanimljiv proizvod. Naravno, sve to radi na solarnu energiju.

Osim ovakvog lampiona, načinili su i jedan slično dizajnirani klasični lampion, koji, kao što možete pročitati sa slike, s jednim punjenjem baterije svijetli 200 sati.

Udruga Innovus iz Pisarovine došla je u Varaždin predstaviti svoj električni bicikl i planiraju načiniti više različitih modela. Ovaj kojega vidite na slici namijenjen je za vožnju izvan ceste i može postići brzinu od 50 km/h, s autonomijom baterije od 60 km. Treba mu svega sat-dva da se napuni, a cijena vožnje na sto kilometara bila bi nepune 2 kn.

Oni također spremaju i drugi model koji bi služio kao cestovni bicikl i cjenovno bi bio vrlo povoljan - tako da će konačno doći na svoje i oni koji be pedalirali, a da ne okreću pedale.

Mi vam ovdje donosimo još nekoliko fotografija s ovog zanimljivog predstavljanja inovacija i proizvoda koji bi trebali naše življenje učiniti jednostavnijim i jeftinijim. Sajam danas radi do 19 sati, a sutra (nedjelja) traje od 9 do 15 sati. Osim razgledanja, posjetitelji će se čak moći i provozati nekim od električnih vozila.

Komentari