Eko-preporuke: Pripravci protiv pepelnice povrća

Objavljeno: 10.07.2013. 14:07

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: biolib

Tijekom ljeta kad vlada visoka relativna vlaga zraka povoljni su uvjeti za razvoj pepelnice.

Pepelnica je ektoparazit, dakle gljivica koja se razvija na površini biljnih organa ne ulazeći u unutrašnjost tkiva. Da bi uzrokovala infekciju ne zahtijeva kap oborine, već samo visoku relativnu vlagu zraka.

Vrlo osjetljivo povrće na pepelnicu su krastavci, tikvice i buče. Protiv pepelnice učinkovito se može boriti s pripravkom od sode bikarbone tako da se u 2 L vode doda 1 kap biljnog ulja, 1 kap deterdženta i 2 žličice sode bikarbone. Biljno ulje služi kao fiksator sode, a deterdžent omogućuje bolje raspršivanje pripravka.

Pripravak od preslice (Equisetum arvense) također se primjenjuje protiv pepelnice, a priprema se tako da se 1 kg svježe preslice potopi u 10 L vode i pusti odstajati 24 sata, nakon čega se lagano prokuha 30 minuta. Nakon hlađenja otopina se razrijedi s vodom u odnosu 1:5 i potom se prskaju biljke.

Postoje i gotovi pripravci na biljnoj bazi Equisetum plus preparat od koncentriranog ekstrakta preslice koji se primjenjuje u količini od 100 ml na 10 L vode, zatim HF-pilzvorsorge preparat na bazi biljnog ekstrakta komorača koji se primjenjuje u količini od 40 ml na 10 l vode, preparat Milsana je biljni ekstrakt  biljke Reynoutria sachalinensis koji se primjenjuje u količini od 50 ml na 10 l vode i Vitisan preparat na bazi kalij hidrogen karbonata koji se primjenjuje u količini od 50 g na 10 L vode, a djeluje tako da stvara mehaničku prepreku napadu pepelnice.

Pripravci se primjenjuju prema potrebi, odnosno uputi proizvođača. Da bi biljke lakše odolijevale napadu bolesti potrebno im je održavati jak imuno sustav primjenom folijarnih gnojiva i ojačivača biljaka.

Gordana Lovrec, dipl.ing.agr.
Viši stručni savjetnik za ekološku i integriranu proizvodnju

Komentari