najavili val zapošljavanja

Razgovarali smo s direktoricom prodaje ludbreškog diva Ducati Componenti

Piše: Ivan Njegovec

Objavljeno: 05.09.2017. 09:01

Zadnja izmjena: 05.09.2017. 09:03

Foto: Viktor Hranić

Na nedavno održanom Ludbreškom sejmu  veliku pozornost tisuća posjetitelja privukao je izložbeni prostor ludbreške tvrtke Ducati Komponenti gdje su bili izloženi neki od njezinih proizvoda, jedinstvenih na hrvatskom tržištu kao primjerice električni četverocikl za dvije osobe FreeDuck, i bicikl s pomoćnim električnim motorom FredDuck 2.

Uz solarnu punionicu za bicikle i mobitele u atraktivnom obliku drveta „krošnje“ promjera 3 metra s noćnim LED osvjetljavanjem „listova“,  bio je to samo dio asortimana ludbreške tvrtke Ducati Komponenti koja posluje u sastavu talijanske grupacije Ducati sa sjedištem u Bologni.

Poseban uzlet ova je tvrtka doživjela početkom ove godine otvorenjem nove tvorničke hale na površini od 10 tisuća kvadratnih metara u sklopu investicije vrijedne pet milijuna eura, čime su otvorene nove velike mogućnosti daljnjeg inovativnog razvoja. O dosad ostvarenom i razvojnim planovima ove tvrtke razgovarali smo s mladom direktoricom prodaje Ksenijom Jertec.

Ducati Komponenti su danas po svemu europska tvrtka. Kakvi su bili počeci?

Pred šesnaest godina u Ludbregu se zatvarala jedna mala firmica s tridesetak zaposlenih koju je tada preuzela talijanska grupacija Ducati da bi radila generatore, rotore i statore. Presudno za njihov dolazak bila je povoljna poduzetnička klima u Ludbregu za strana ulaganja, dostupne i kvalificirane radne snage te već postojećih strojeva na kojima je bilo moguće pokrenuti proizvodnju takve vrste. Ubrzo se proizvodnja počela povećavati i proizvodni kapaciteti proširivati do današnjih dviju novih hala od po četiri tisuće kvadratnih metara u kojima ne radimo samo generatore, rotore i statore već i električne bicikle, ormare za kompenzaciju jalove energije, kondenzatore, ormare za naplatu cestarine, parking aparate…

Što je od početka godine nakon otvorenja nove hale ostvareno od investicije vrijedne pet milijuna eura?

U novoj tvorničkoj hali veličine četiri tisuće „kvadrata“ započela je proizvodnja srednje naponskih kondenzatora koja će se proširivati daljnjim preuzimanjem te proizvodnje iz matične talijanske tvrtke. Radi se o velikom proizvodnom projektu preseljenja kompletne proizvodnje kondenzatora uz koju će se u našoj novoj tvorničkoj hali raditi i aparati za naplatu cestarine na auto cestama, aparati za naplatu parkiranja, te manji kondenzatori.

Prilikom otvorenja nove hale bilo je najavljeno zapošljavanje 200 novih radnika. Koliko ih je dosad zaposleno?

Dosad je zaposleno pedesetak novih, a s proširenjem proizvodnje i daljnjim razvojem u planu je zapošljavanje još stotinjak zaposlenika. Tako bi se broj zaposlenih od sadašnjih 140 za pet godina povećao na preko 250.

Budućnost u izvozu i zelenoj energiji

Što je okosnica proizvodnog programa tvrtke, po čemu ste poznati?

Okosnica su rotori, generatori i statori za izvoz, no sve smo poznatiji i po programu „zelene energije“ u sklopu kojeg proizvodimo punionice za električna vozila, električni četverocikl i električni bicikl.  Punionice su namijenjene javnoj i privatnoj uporabi snage od 2 puta 22 kilovata, odnosno 2 puta 36 kilovata. Električne četverocikle proizvodimo u tri verzije s baterijama dometa 70 do 100 km, maksimalne brzine 45 km na sat. Električni bicikl se pokreće na električni kotač u kojem se nalazi motor, elektronika i baterija za 60 km vožnje s jednim punjenjem. Pokretanjem pedala na biciklu automatski se uključuje motor i može postići brzinu od 25 km na sat. To su noviteti na našem tržištu. I u toj smo proizvodnji većinom orijentirani na izvoz, no u mogućnosti smo podmirivati i potrebe hrvatskog tržišta koje je još uvijek u povojima glede iskorištavanja tzv. zelene energije.

U čemu će biti okosnica daljnjeg razvitka Ducati Komponenata?

Proizvodnja za izvoz. Izvozno tržište našeg kompletnog asortimana je gotovo čitav svijet. Kupce imamo u čitavoj Americi, Europi, Aziji, Africi, Australiji, u mnoge države u svim dijelovima svijeta, plasiramo proizvode svog asortimana. Iako smo u velikoj mjeri prisutni na svjetskom tržištu, cilj nam je i nadalje tržišno širenje, posebno na planu zelene energije jer smatramo da je u tome budućnost. Stoga  uz postojeći asortiman svoj daljnji razvoj vidimo u proizvodima zelene energije. Planiramo daljnju izgradnju novih hala, zapošljavanje novih ljudi i dovođenje novih proizvodnji  u Hrvatsku. 

Kako je ludbreška tvrtka Ducati pozicionirana u sustavu grupacije glede uspješnosti?

Po uspješnosti smo pri vrhu. Natječemo se za svaki posao. U našoj grupaciji se funkcionira na način da se sve firme „bore“ za određenu proizvodnju i ona koja dokaže da može biti najučinkovitija dobije povjerenje da dobiju taj posao. Primjerice, proizvodnju kondenzatora smo dobili jer smo na temelju egzaktnih pokazatelja dokazali da možemo u toj proizvodnji biti uspješni. Ne samo da nam je povjerena ta proizvodnja nego je grupacija uložila pet milijuna eura za izgradnju nove hale i proširenje proizvodnih kapaciteta. To je velika investicija i veliki posao u kojem nemamo konkurenata na hrvatskom tržištu.

Komentari