još ih nema puno

Gotovo polovica radnih mjesta za stručno osposobljavanje sad je otvoreno onima sa srednjom školom

Objavljeno: 19.03.2017. 15:51

Zadnja izmjena: 19.03.2017. 15:56

Foto: Ilustracija

Odnedavno se na stručno osposobljavanje mogu poslati i mladi koji su završili srednju školu. I u ovih nepunih 20-ak dana kako je ta mjera počela vrijediti, na varaždinskom HZZ-u praktički je već polovica stručnih osposobljavanja namijenjena upravo onima sa srednjom školom.

Naime, u ovom trenutku na web stranici HZZ-a naše županije istaknuto je 345 oglasa za posao. Na stručno osposobljavanje odnosi se njih 24, a od toga 11 se odnosi na mlade sa završenom srednjom školom. I dok je na području naše zemlje već došlo do određenih zloporaba ove prilike za poslodavce da na godinu dana dobiju besplatnu radnu snagu, kod nas stvari ipak idu nešto bolje.

Kao prvo, u svim slučajevima prijevoz se plaća u cijelosti - što i nije sasvim uvriježena praksa. Tako u drugim dijelovima Hrvatske neki poslodavci osim što dobiju besplatnu radnu snagu uz to i troškove za prijevoz svedu na minimum. Drugo - što je još važnije - traže se mladi za zanimanja na kojima je prilično razborito da uhodavanje u posao traje godinu dana. Primjerice, otvorena su radna mjesta za servisere vaga i servisere računala - što uistinu traži nešto duže vrijeme da bi se stekla potrebna znanja.

U nekim drugim dijelovima Hrvatske otvarala su se i radna mjesta za konobare i prodavatelje - za koja je sasvim jasno da nikome ne treba cijela godina da bi se ušlo u sve tajne zanata. Kod nas su, primjerice, konobari prilično tražena i deficitarna roba i poslodavci su spremni platiti iz svog džepa kako bi našli odgovarajuće radnike. Uglavnom, u ovom trenutku još nemamo poplavu zahtjeva za stručnim osposobljavanjem srednjoškolaca, niti nekih otvorenih zloupotreba ove mjere - koja odnedavno donosi i 2600 kn naknade mladim radnicima. Druga je, svakako, tema je li stručno osposobljavanje upravo ono što je potrebno u politici zapošljavanja mladih - ali je ipak dobro da nije i gore no inače.

Komentari