nije sve ružičasto

Evo dobrih i loših vijesti po pitanju nezaposlenosti u našoj županiji

Objavljeno: 09.06.2017. 10:40

Zadnja izmjena: 09.06.2017. 10:43

Foto: Arhiva

Prema Biltenu HZZ-a u svibnju je nastavljen već dugotrajni trend smanjivanja nezaposlenosti u Varaždinskoj županiji. Tako je sada - prema evidencijama HZZ-a - registrirano 3913 nezaposlenih, što je najmanja brojka otkako se vodi ova statistika.

Konkretnije govoreći, broj nezaposlenih se smanjio za 412 osoba, što je za 30,4% manje u odnosu na svibanj prošle godine. I to je svakako dobra vijest - imajući u vidu da otprilike 2/3 nezaposlenih iz Zavoda odu tako što nađu posao, dok se 1/3 briše iz evidencije zbog neaktivnosti. Najveći je pad, od čak 19%, zabilježen u ispostavi Cestica, a najmanji u Varaždinu od 7,9%.

Dobro, ali...

No, ipak nije sve tako ružičasto kao što se može činiti. Ovdje nabrajamo nekoliko trendova koji se u zadnje vrijeme nastavljaju i koji sve jasnije govore o tome da naš glavni problem više nije broj nezaposlenih.

  • Raste broj onih koji idu na stručno osposobljavanje, što i nije pravo zapošljavanje. Konkretnije, od 109 njih koji su od početka godine otišli na osposobljavanje, njih 66 je to napravilo u svibnju.
  • Branitelji se i dalje sporije zapošljavaju od ostalog dijela populacije. Zaostatak nije veliki, ali je indikativan.
  • Pada ponuda novih slobodnih radnih mjesta - ovaj mjesec taj pad iznosi 115 mjesta.
  • Nastavlja se trend da se više radnih mjesta otvori nego što dođe novih nezaposlenih. U najkraćem, poslodavci i dalje ne mogu naći radnike.
  • I dalje među 10 najtraženijih zanimanja nema onih s visokoškolskom diplomom. U ovom mjesecu najviše su se tražili prodavači/ice (60), te 59 radnika/ca na proizvodnoj liniji.
  • Iako je broj od 530 onih koji su našli posao u svibnju veći za 22,1% od onih u travnju, ta je brojka ipak manja od svibnja prošle godine - i to za značajnih 16,9%.

Situacija na tržištu rada stoga je puno složenija i nije više dovoljno samo reći da je pao broj nezaposlenih. Manja potražnja za radnicima i još manja spremnost nezaposlenih da prihvate bilo koje radno mjesto te rapidno povećavanje onih na stručnom osposobljavanju pokazatelji su ozbiljnijih poremećaja na tržištu rada - o kojima bi se mogla napraviti zasebna analiza. Ono što je sasvim očito jest da ponuđena zanimanja zasigurno ne vode k željenom rastu plaća i standarda u našem kraju.

 

 

 

Komentari