dvojbena mjera

I Županijsko državno odvjetništvo traži svršene srednjoškolce za stručno osposobljavanje

Objavljeno: 07.04.2017. 12:41

Zadnja izmjena: 07.04.2017. 15:55

Foto: Ilustracija/Screenshot HZZ

O temi stručnog osposobljavanja za one sa srednjom stručnom spremom već smo pisali, a sada ovdje ističemo činjenicu kako je potrebe za ovakvim kadrom istaknulo i Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu.

>> Gotovo polovica radnih mjesta za stručno osposobljavanje sad je otvoreno onima sa srednjom školom

Sama mjera stručnog osposobljavanja koju je 2012. godine uvela Milanovićeva vlada bila je predmetom brojnih debata - između ostalog i zbog otežanog pristupa tržištu rada nezaposlenih koji su stariji od 30 godina ili imaju više od godinu dana staža. Inicijalno se ta mjera odnosila samo na osobe sa završenim fakultetom, a od ove godine proširena je i na one sa srednjoškolskom svjedodžbom.

Traže ih i u odvjetništvu

I dok smo sredinom ožujka konstatirali kako je polovica radnih mjesta za stručno osposobljavanje otvorena za svršene srednjoškolce, tri tjedna kasnije situacija se mijenja i sada su početnici sa srednjom stručnom spremom traženiji od onih s fakultetom.

 >> ISTRAŽILI SMO Kome se pogoduje? Sporost Sabora tjera mlade na burzu - a slijede i otkazi

Stoga ne čudi da se slični trendovi pojavljuju i na našem tržištu rada, pa je sve više oglasa u kojima poslodavci traže one s 4 razreda srednje škole, uglavnom za administrativna zanimanja. Ovih je dana takvu potrebu istaknulo i Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu. Tako je v.d. županijska državna odvjetnica Biserka Šmer-Bajt još 20. veljače potpisala Plan prijema 5 osoba na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu za 2017. godinu.

Natječaj je raspisan 5. travnja i objavljen je na web stranici HZZ-a. Traži se 5 osoba s četverogodišnjom srednjom školom upravnog, birotehničkog, ekonomskog ili sličnog usmjerenja. Otvorena su radna mjesta za različite administrativne referente/ice i daktilografa/kinju. Rok za slanje molbe uz odgovarajuću dokumentaciju je 13. travnja. Osim zajamčenih 2620 kn naknade, mladi će dobiti i u cijelosti pokrivene troškove prijevoza. Premda će nekima dobro doći stjecanje iskustva i kakva-takva naknada, cijela priča ostavlja sve više dvojbi.

Kao prvo, vrlo je upitno je li rad ovih mladih ljudi adekvatno plaćen s navedenom naknadom. Drugo je pitanje radi li se uistinu o zanimanjima koja traže jednogodišnje osposobljavanje - teško je zamisliti za što bi se to izučeni daktilograf trebao osposobljavati godinu dana. Naredni je problem onaj kojega smo već spomenuli - svi stariji od 30 godina ili s više od godinu dana staža još će teže pronaći radno mjesto. I na kraju - teško da će naknade od 2620 kuna utjecati povoljno na željeni i najavljivani rast plaća u Varaždinu i županiji. Ne treba biti previše upućen u matematiku da bi se shvatilo kako će efekt biti upravo suprotan.

Komentari