Inchoo održao interaktivni dan na FOI-u, studenti pokazali što znaju

Objavljeno: 19.01.2015. 16:35

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: CPSRK FOI

Izvor: galerija-images/foi inchoo 1

FOI je posjetila delegacija stručnjaka iz tvrtke Inchoo-a na čelu s osnivačem poduzeća Tomislavom Bilićem, a kroz cjelodnevne aktivnosti studenti su mogli pokazati u čemu su najbolji. Kroz cijeli dan je organizirano nekoliko aktivnosti osmišljenih kako bi što bolje povezali studente s poslodavcima.

Tomislav Bilić, osnivač i direktor poduzeća Inchoo d.o.o. održao je  predavanje tijekom kojeg je 100-tinjak zainteresiranih studenata iz prve ruke saznalo sve o poslovnom putu Inchoo-a od njegovog osnivanja do prvog službenog Magento partnera u jugoistočnoj Europi s najvećim brojem certificiranih stručnjaka u Magentu i nagrade Poslovni uzlet 2014. u kategoriji malih i srednjih poduzeća istočne Hrvatske. Toni Aničić, konzultant za eCommerce, održao je interaktivno predavanje na temu Kreiranje online trgovine u Magento sustavu.

{gallery}foi inchoo 1{/gallery}

Osim održanih predavanja, 10 timova studenata 3. godine preddiplomskog studija imalo je priliku predstaviti svoj projekt napravljen u sklopu nastave na kolegiju „Upravljanje informatičkim uslugama“ pred ocjenjivačkim odborom sastavljenim od predstavnika gospodarskog i akademskog sektora.

Primarna ideja ovog projekta jest da se studentima pruži prilika da predstave svoj rad potencijalnim poslodavcima, te da ih se motivira za daljnji rad na vlastitim poduzetničkim idejama i potakne na proaktivniji pristup razvoju vlastite karijere – istaknuli su doc.dr.sc. Renata Mekovec i asistentica Katarina Pažur Aničić koje su pripremale studente za prezentacije projekata.

Cjelodnevni događaj završen je proglašenjem tri najbolja studentska projekta te su im dodijeljene i prigodne nagrade. Ocjenjivački odbor bio je u sastavu predstavnika Inchooa, Fakulteta organizacije i informatike te Tehnološkog parka Varaždin. Prva tri mjesta osvojili su studentski projekti: mLiječnik, eVrtić i Don't cry. Dojmovi studenata na ovakav oblik suradnje s akademskim sektorom u sklopu redovne nastave na Fakultetu bili su veoma pozitivni.

{gallery}foi inchoo 2{/gallery}

Bilo je to nadasve poučno i interesantno iskustvo, pogotovo zato što smo u ovakvom izlaganju svojih projekata sudjelovali po prvi puta. Iznimno nam je drago da su jučerašnji predavači iz tvrtke Inchoo te ostali članovi žirija prepoznali potencijal našeg projekta, ali nam je još draže što su nas savjetovali u kojem smjeru ga dalje razvijati. Ovo nam je uistinu veliki poticaj da nastavimo raditi na svojem projektu i stjecati nova znanja i kompetencije. Ovom prilikom zahvaljujemo Fakultetu organizacije i informatike, a pogotovo vodstvu kolegija, što nam ukazana prilika za nešto ovako i nadamo se da će i u budućnosti biti još sličnih događanja – istaknuli su Karlo Grlić, Tihomir Kuhar, Marko Kranjec i Saša Hrgović iz pobjedničkog tima Heisenberg s aplikacijom „mLiječnik“.

Tea Jurašić, Iva Grašić, Nikola Majcen i Nino Cerovec iz drugoplasiranog tima Vexo Solutions s aplikacijom „eVrtić“ također su bili zadovoljni sudjelovanjem na natjecanju.

Ovakva vrsta "natjecanja" za nas je novo iskustvo i drago nam je što smo sudjelovali. Htjeli bismo reći da smo na početku bili iznenađeni kako je "žiri" počeo postavljati svoja pitanja, ali naposljetku smo shvatili da zaista tako funkcionira svijet profesionalaca i da nas to čeka u stvarnom svijetu kada se budemo borili za svoj posao. Hvala Fakultetu koji nam je omogućio ovaj događaj i htjeli bismo da bude još ovakvih događanja jer to smanjuje stres kod studenata, povećava njihovu motivaciju za radom i napretkom te pomaže studentima u njihovom razvoju i shvaćanju onoga što ih čeka – istaknuli su članovi tima Vexo Solutions.

I trećeplasirani tim Supremum ugodno je bio iznenađen natjecanjem i plasmanom.  

Natjecanje je organizirano odlično, sviđalo nam se posebno što su naši profesori i asistenti imali prilike vidjeti nas u pravom svijetlu, kako radimo nešto "up-to-date". Nismo očekivali 3. mjesto, te je bilo ugodno iznenađenje. Trebalo bi definitivno češće organizirati ovakve stvari – istaknuli su studenti trećeplasiranog tima Supremum (Stefano Kliba, Matija Draženović, Domagoj Draženović i Hrvoje Pizek) s aplikacijom „Don't cry“.

Iz tvrtke Inchoo d.o.o. ističu kako je veoma pohvalno da je FOI prvi Fakultet koji im je samoinicijativno uputio formalni zahtjev za partnerstvo u kojem ističu upravo važnost suradnje s poslodavcima u raznim vannastavnim aktivnostima za studente te je u veoma kratkom roku jedno takvo partnerstvo i realizirano kroz ovaj projekt.

{gallery}foi inchoo 3{/gallery}

Jako nam je drago što smo posjetili FOI i imali cjelodnevne aktivnosti na kojima smo se mogli predstaviti i povezati sa studentima. Ovo je bilo jedno iznimno pozitivno iskustvo. Iz prve ruke smo vidjeli kako teče edukativni razvoj mladih IT snaga i, nadamo se, usadili im koje sjeme mudrosti za nastavak školovanja i početak karijera. Ostali smo ugodno iznenađeni nakon predstavljanja studentskih projekata koje smo i ocjenjivali. Zanimljive aplikacije i prezentacije pokazale su kako su to mladi ljudi koji su kreativni, razmišljaju i stoje iza svojih ideja, ali prihvaćaju konstruktivnu kritiku. Nadamo se kako ćemo vidjeti i koju realizaciju. Inicijative poput ove na kojoj se predstavio Inchoo, djeluju dvosmjerno - pripremaju studente za skori izlazak na tržište rada i povezuju poslodavce sa svojom budućim zaposlenicima i profesorima koji obrazuju njihov kadar. Win-win situacija – naveo je Tomislav Bilić.

Ovaj projekt nastavak je priče nakon uspješne suradnje na Danu karijera, koji se održao na FOI-ju u svibnju 2014., sa svrhom uspostavljanja još konkretnije suradnje s poslodavcima, od interesa za sve uključene strane.

Katarina Pažur Aničić i Danijel Dadović iz Centra za podršku studentima i razvoj karijera Fakulteta organizacije i informatike, glavnog organizatora ovog događaja, ističu kako je ovo samo jedna u nizu aktivnosti koje provode u suradnji s poslodavcima te im je pozitivan feedback od strane poslodavaca i studenata dodatan poticaj za daljnju organizaciju sličnih aktivnosti.

Rezultati ovakvih oblika suradnje odražavaju se i na pozitivnu zapošljivost studenata FOI-ja u veoma kratkom roku nakon završetka studija, a u mnogim slučajevima i za vrijeme trajanja studija.

Svaka mogućnost međusobnog susreta poslodavaca i naših studenata za nas je posebna prilika i velik događaj. Posebno se to odnosi na situaciju kad se radi o dobro pripremljenom programu, s više različitih aktivnosti i sadržaja, kakvog je naš Centar za podršku studentima i razvoj karijera ostvario s tvrtkom Inchoo. Raduje to što studenti prepoznaju takvu priliku, o čemu svjedoči posjećenost i želja studenata da predstave vlastite projekte menadžmentu tvrtke Inchoo i drugim uglednim stručnjacima. Tvrtka Inchoo je predvodnica novog poduzetničkog vala IT industrije kojeg obilježava okrenutost globalnom tržištu, otvorenost i dinamičnost. Mene kao dekana raduje da je menadžment tvrtke prepoznao FOI, posebno stoga što se radi o tvrtki iz Osijeka koju uz FOI ne vežu sentimenti, nego zajednički interesi. Kako god, Inchoo je uvijek dobro došao na FOI – zaključio je dekan Fakulteta organizacije i informatike, prof.dr.sc. Vjeran Strahonja.

{gallery}foi inchoo 4{/gallery}

 

Komentari