(ne)ravnopravnost spolova

ŠTO OBRAZOVANIJE, TIM GORE PO NJIH Je li ženama teže naći posao u našoj županiji?

Objavljeno: 22.01.2017. 17:04

Zadnja izmjena: 22.01.2017. 17:05

Foto: Arhiva

Premda je postotak nezaposlenosti u našoj županiji relativno jednak po pitanju spolova, ove je godine došlo do jednog pomalo neobičnog pomaka. Dok je prošle godine bilo nešto više nezaposlenih muškaraca, na kraju 2016. od nezaposlenih osoba 51.2% su žene.

Ovi postotci sami po sebi nisu alarmantni, jer bi i inače bilo jako teško očekivati idealnih 50-50% po pitanju nezaposlenosti. Međutim, ipak postoji fenomen koji može unijeti zabrinutost, a to je zapošljavanje žena s obzirom na obrazovanost. Tu kao da vrijedi nepisano pravilo kako žene što su obrazovanije tim teže nalaze posao.

Najobrazovanijima je najteže

Primjerice, kad se radi o nezaposlenima bez škole - tu prednjače muškarci, kojih je prošli mjesec bilo 266 na Zavodu, dok su svega 142 neškolovane žene bilo na Zavodu. Kad se radi o onima s osnovnom ili srednjom školom, tu je broj nezaposlenih žena i muškaraca praktički jednak - 1919 muškaraca spram 1941 žene.

No, stvari se vrlo negativno po žene mijenjaju kad krenemo u skupinu nezaposlenih sa završenim visokim obrazovanjem. Njih je sveukupno 287 među muškarcima i čak 508 među ženama.  Stvari stoje još gore ako uzmemo u obzir dobnu skupinu od 20 do 50 godina - dakle, period najveće produktivne snage. Tada imamo 108 muškaraca i 237 žena s diplomom koji traže posao.

Prednost "muškim" zanimanjima

Jedino objašnjenje za ovakvu razliku bilo bi da su na našem tržištu rada traženija "muška" zanimanja s visokom naobrazbom nego "ženska" zanimanja. To svakako govori nešto i o našem školskom sustavu, u kojemu se podjela zanimanja prema spolu i dalje zadržala, i to u oblastima gdje se prije svega traži pamet, a ne fizička snaga. Muškarci se i dalje kudikamo više školuju za inženjere, informatičare i slična zanimanja s kojima je lakše zaposliti se.

Ovdje bi i lokalne vlasti mogle poduzeti cijeli niz mjera - od prosvjećivanja javnosti, pa do stipendiranja kojima bi se pomoglo da se na ovakva zanimanja upisuje što više žena. U protivnom ćemo dočekati situaciju da se ženama i ne isplati visoko obrazovanje i sve one potrošene godine i novac. Ili ćemo, pak, one najobrazovanije žene svoje najbolje godine života trošiti na traženje posla, a ne na zasnivanje obitelji.

Komentari