Mljekomati su budućnost mnogih obiteljskih farmi

Objavljeno: 15.08.2013. 15:24

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Andrej Svoger / VT

Na području Varaždinske županije postavljeno je šest mljekomata, od čega posljednji prije desetak dana u Ivancu. Ipak, Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ljubice Sakač iz Kapele Kalničke prvo se uključilo u ovaj projekt kada su još u prosincu 2012. mlijekom počeli puniti prvi mljekomat na varaždinskom placu.

Obitelj Sakač ima devet krava koje dnevno daju oko 130 mlijeka.

- Naša je obitelj oduvijek uzgajala krave. Kako je cijena mlijeka stalno padala, a županija nam je dala ponudu da će sufinancirati postavljanje aparata odlučili smo skupiti potreban novac i krenuti u taj projekt. Izdojeno mlijeko čuvamo u laktofrizu gdje se ono hladi na temperaturu od tri stupnja. Svakog jutra mlijeko vozimo na plac u Varaždin. Ispušta se staro mlijeko, čisti aparat i ulijeva svježe. Na početku je stalno bio manjak mlijeka, ali sad kad je zatoplilo smanjila se i prodaja pa iznosi oko 50 litara dnevno. Tada se prodavalo 70 do 100 litara, jedno vrijeme bilo i više od 100. Nadam se da će se na jesen mlijeko ponovo bolje prodavati - rekla nam je Ljubice Sakač.

Krave se na ovom OPG-u hrane se samo sijenom, travom i na vlastitom imanju proizvedenim kukuruzom i drugim žitaricama, a za njih se brinu članovi obitelji.

- Cijena od 6 kuna za litru mlijeka izračunana je kad smo “stavili na kup” sve troškove koje imamo, a to je približno i cijena svježeg mlijeka u dućanu. Čujem da su ljudi zadovoljni s mlijekom pa me čudi pad prodaje. Nismo dobili nikakve prigovore. Znam da sada ima više mljekomata, ali s obzirom na broj stanovnika u Varaždinu to još nije previše. Naša je staja građena za 10 krava, a nemamo ni prostora ni sredstava za proširenje. Već smo dugo u sustavu pa dobivamo neke poticaje, ali sada je to puno manje nego prije kad se dobivao poticaj za mlijeko. Višak i dalje prodajemo jednom velikom otkupljivaču - objasnila je Ljubica Sakač.

Županija je obećala pomoći svim gospodarstvima koja žele postaviti mljekomat jer, prema riječima župana Štromara, građani rado na ovaj način kupuju mlijeko. S time se slaže i Ljubica Sakač.

- Mislim da su mljekomati budućnost i jedini način da se opstane jer si ne možemo priuštiti da napravimo farmu na kojoj bi imali dvadeset krava jer za to nemamo ni poljoprivredne površine. Od otkupljivača smo lani dobivali 1,6 kn za litru mlijeka pa je mljekomat za nas bio bolje rješenje - rekla je Ljubica Sakač.

Tekst je prenesen iz Varaždinskog tjednika od 12. kolovoza.

Komentari