Isključeno mnogo lokalnih jedinica

Poljoprivrednici nezadovoljni novim modelom isplate državne potpore Ministarstva poljoprivrede

Udruga općina

Objavljeno: 16.07.2016. 10:53

Zadnja izmjena: 16.07.2016. 11:00

Foto: Ilustracija

Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s Udrugom općina u Republici Hrvatskoj i Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, predstavilo je 15. srpnja predstavnicima hrvatskih općina novi model isplate državne potpore u okviru izravnih plaćanja za proizvodnu 2015. godinu.

Sanja Krivanek, direktorica Sektora za izravnu potporu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, pojasnila je da je u tijeku reforma zajedničke poljoprivredne politike EU. Reforma je usmjerena na unaprjeđenje zaštite okoliša i životinja, ekološku poljoprivredu, zeleno plaćanje, poticanje mladih poljoprivrednika te zaštitu ugroženih sektora. Pored toga, došlo je i do preraspodjele potpora, tj. konvergencije, koja je povećala iznose potpora za 53 tisuće, a smanjila za 34 tisuće gospodarstava u Hrvatskoj.

Načelnici pojedinih ruralnih općina naglasili su kako nisu zadovoljni novim modelom preraspodjele potpora jer je on mnogo lokalnih jedinica isključio iz programa.

Zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak istaknuo je da su kriteriji za dodjelu potpora utvrđeni studijom koju su zajednički izrazili Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Državni hidrometeorološki zavod te da se oni odnose na ekonomsku veličinu poljoprivrednog gospodarstva i ostale relevantne faktore poput tla i klime. Majdak je naveo i da se nezadovoljne općine mogu žaliti na odluku te da bi UORH, kao udruga lokalne samouprave, mogao objediniti sve zahtjeve zakinutih općina i predstaviti ih Ministarstvu poljoprivrede.

Đuro Bukvić, predsjednik UORH-a i načelnik općine Lukač, naglasio je da centralna vlast nema sluha za probleme lokalne samouprave te je podsjetio na neefikasnost pri davanju u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić prokomentirao je izmjenu Uredbe o bodovanju gospodarskih programa, ističući kako je preraspodijeljeno 15 općih i specifičnih kriterija bodovanja da bi se postigla ravnoteža malih i velikih gospodarstva.

Komentari