Poslovni susret

Predstavnici Kine i Švedske susreli se s topličkim gospodarstvenicima

Objavljeno: 27.02.2016. 19:41

Zadnja izmjena: 27.02.2016. 19:45

Foto: Varaždinske Toplice

Sun Guojian, predstavnik China Camc engineering kompanije, te predstavnici iz Švedske, Steffan Erixon, Rosmary Jurašković Erixon, Goran Skroogu i Samir Žera, koji su i posredovali u prvim kontaktima između kineske kompanije te Grada Varaždinskih Toplica, susreli su se u subotu s gospodarstvenicima s područja Varaždinskih Toplica.

Sastanak je održan u organizaciji Grada Varaždinskih Toplica s ciljem kako bi se potencijalnim stranim ulagačima predstavile domaće tvrtke, ali i mogućnosti ulaganja odnosno gospodarske suradnje.

Potencijalnim stranim ulagačima svoju je tvrtku „Bernarda“ predstavila sama vlasnica Bernarda Cecelja, tvrtku Opruga predstavila je vlasnica tvrtke Gartis Marko, a na sastanku je bio i vlasnik tvrtke Mygros Marijan Huzjak. U kratkoj prezentaciji predstavljene su djelatnosti tvrtki, proizvodi, tržište na koje te tvrtke plasiraju svoje proizvode, ali i planovi za budućnost.
Nakon toga Sun Guojian predstavio je poslovanje China Camc engineering kompanije u kratkoj video prezentaciji nakon čega su gosti iz Kine i Švedske topličke gospodarstvenike upoznali s njihovim mogućnostima ulaganja na ovom području. Inače, ta kineska kompanija samo je u prošloj godini ostvarila prihode u iznosu od 40 milijardi dolara. Za kompaniju, kada se u obzir uzmu sve tvrtke unutar grupacije, radi oko 100.000 zaposlenih, a na Forbesovoj listi nalaze se na 288. mjestu.

– Jedno od velikih budućih ulaganja tvrtke bit će ulaganje u hotele za što su nam Varaždinske Toplice posebno interesantne – izjavio je Sun. Da postoji interes za suradnju potvrđuje sutrašnji radni sastanak Suna i predstavnika iz Švedske s vlasnicom tvrtke Opruga Gartis Marko. Naime, ta tvrtka ima planove za izgradnju hotela u Opatiji, a kineska kompanija mogla bi se uključiti kao partner.

Rosmary Jurašković Erixon kao jedan od osnovnih razloga svoje angažiranosti istaknula je svoje hrvatske korijene iz Grešćevine kraj Varaždinskih Toplica i želju da pomogne hrvatskom gospodarstvu. Po njenim riječima kineska korporacija već je u proračun uvrstila ulaganja na području Varaždinskih Toplica.

Jurašković Erixon pojasnila je da su i više nego zainteresirani, primjerice kod izgradnje hotela, za cijelu zaokruženu priču od gradnje do opremanja. Kao dio te zaokružene priče vide i ulogu tvrtke Bernarda u opremanju hotela, ali i tvrtke Mygros za kasnije opskrbljivanje hotela. Što se tiče tvrtke Mygros iskazan je interes za plasmanom njihovih premium proizvoda na kinesko tržište. Goran Skroogu istaknuo je sve veću potražnju za takvim proizvodima u Kini, a on će svakako posredovati i pomoći u plasmanu.

Ovako konstruktivne i konkretne radne sastanke pozdravila je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Goranka Štefanić koja je prve kontakte s predstavnicima Kine i Švedske ostvarila prošle godine. Upravo taj prvi kontakt prethodio je nizu sastanaka koji se ovih dana odvijaju u Varaždinskim Toplicama.

– Iako mnogi misle da je ovo tek početak, komunikacija između Grada Varaždinskih Toplica i potencijalnih ulagača traje već neko vrijeme. Ovi sastanci, odnosno konkretni razgovori, i velika zainteresiranost naših gostiju potvrda su da idemo u pravom smjeru. Posebno sam zadovoljna što su toplički gospodarstvenici pobudili veliki interes i započeli su razgovori vezani uz ulaganja, ali i plasman proizvoda iz Toplica na strana tržišta. Ukoliko ti razgovori urode plodom to će sigurno značiti i povećanje proizvodnje, ali i nova radna mjesta – izjavila je nakon subotnjeg sastanka gradonačelnica Štefanić.

Subotnje poslijepodne iskoristili su za upoznavanje povijesti i kulturne baštine Varaždinskih Toplica, ali i za posjet tvrtkama Bernarda i Solvis, dok će sutra posjetiti OPG-u Cafuk u Domitrovcu.

Komentari