Prihvaćen rebalans proračuna Međimurske županije

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 19.07.2013. 09:12

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Na 2. sjednici Skupštine Međimurske županije održanoj 18. srpnja, među ostalim većinom glasova izglasan je prijedlog Izmjena i dopuna proračuna Međimurske županije za 2013. godinu. Novi proračun za 2013. godinu sad iznosi 133 388 347 kuna.

Kako je uvodno obrazložio župan Međimurske županije Matija Posavec, odmah nakon preuzimanja vlasti krenuli su sa sanacijom proračunskog manjka, te je ovaj prijedlog rebalansa na tom tragu. Iako se Proračun nominalno smanjuje za otprilike 3 i pol milijuna kuna, smanjenje je veće jer se povećanja uglavnom tiču provođenja izbora za Europski parlament i lokalnih izbora. Na žalost, ovo nije posljednji ovogodišnji rebalans, rekao je župan, no nadamo se da će financijski pokazatelji krajem godine biti bolji nego su danas. Očekuje se prihod od prodaje zemljišta na području bivšeg vojnog poligona, sredstva od Poreza na cestovna i motorna vozila, ali i preuzimanje nekih financijskih obveza od strane Državnog proračuna.

Župan je na prijedlog Odbora za financije i proračun sa Sjednice povukao Prijedlog odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika u Upravnim tijelima i Jedinici za unutarnju reviziju Međimurske županije. No, dodao je da će u svrhu ušteda od 1. kolovoza smanjiti osnovicu za 9 posto, te ukinuti tzv. cipelarinu a tijekom ljeta napraviti novu sistematizaciju radnih mjesta u Županiji sa novim koeficijentima. Cilj je da se na ovoj stavci do kraja godine uštedi pola milijuna kuna. To je nepopularna odluka, rekao je župan Posavec, no nužna kako bi se što prije sanirao Proračun.   

Na današnjoj sjednici prihvaćeno je i Izvršenje Proračuna Međimurske županije za proteklu godinu, kao i Prijedlog odluke o preuzimanju obveza temeljem Odluke o izmjenama i dopunama odluke Povjerenstva za imovinu Vlade Republike Hrvatske. Ona naime omogućuje potpisivanje izmjene Ugovora temeljem kojeg je Međimurska županija došla u posjet nekretnina Hrvatske vojske na području Čakovca i Pribislavca. Tako će se sada naša obveza s gradnje 10 skladišta smanjiti na tri, briše se obveza osiguravanja 350 četvornih metara uredskih prostora, a teret se skida sa svih nekretnina osim onih na području Katastarske općine Pribislavec. Temeljem toga, u najskorijem roku, županijski će proračun uprihodovati oko 500 000 eura od prodaje dva hektara zemljišta austrijskoj tvrtki.

Komentari