Savjetodavna služba: Gnojidba i podizanje imuniteta bilja

Objavljeno: 07.06.2013. 11:21

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:31

Foto: Ilustracija

Zdrave biljke su samo one koje imaju jak imuno sustav, a da bi ga stekle trebaju imati i zdrav, dobro razvijen korijen koji će biti sposoban upijati iz tla raspoloživa hranjiva.

Da bi korijen bio zdrav potrebno je zdravo tlo, bogato mikroorganizmima i glistama čija je zadaća razgraditi organske tvari i osigurati hranjive sastojke biljkama. Stoga je gnojenje organskim gnojivima jako važno. Na tržištu postoje razna bio organska gnojiva.

Gnojenje biljaka dobro je provesti i s prašivom od prirodnih stijena koje sadrže veliki broj važnih minerala npr. Fitolife (Megagreen) ili Azomite ili Fitorast. Pepeo je također vrlo kvalitetno gnojivo koje sadrži veću količinu kalija važnog za formiranje plodova.

Jak imuno sustav biljaka bitan je za zdravlje i za lakšu obranu od štetnih organizama. Održavanje i podizanje imuniteta biljaka moguće je i primjenom ojačivača bilja na bazi  smeđih morskih alga Algovital ili Biorast ili Bioalgeen, Bio plantela vrt ili Bio plantela topgreen.

Ojačivače primijeniti 2-3-5 puta s razmakom od 5-7 dana. Imuno sustav bilja moguće je podizati i  gnojivom o koprive, preslice i gaveza, a  pripremi se tako da se biljkama napuni velika posuda koja se zatim dopuni s vodom tako da biljke budu potopljene. Nakon što masa završi fermentaciju (2-3 tjedna) procijedi se i dobivenim tekućim gnojivom zalijevati tlo oko stabiljka biljaka.

Jačanje imuno sustava može se pospješiti i primjenom bio-folijarnih gnojiva koja se primjenjuju putem listova.

Nakon raznih mehaničkih oštećenja biljaka npr. od tuče, visokog UV zračenja, jakog vjetra i dr. važno je biljkama pomoći u revitalizaciji. Jedna od mogućnosti je primjena pripravaka biostimulatora IlsaC-on ili Thiofer ili Poly-amin ili Aminovital ili Amalgerol Premium ili Bio plantella vita i dr.

Ako je moguće, biljke zalijevati sakupljenom kišnicom ili iz pumpe, bunara ili odstajalom vodovodnom vodom.

Gordana Lovrec, dipl.ing.agr.
viša stručna savjetnica za ekološku i integriranu poljoprivredu

Komentari