Savjetodavna služba: Obavijest voćarima i povrtlarima

Objavljeno: 11.07.2013. 17:10

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: ilustracija

Obavještavaju se voćari intenzivnih nasada jabuka da je još prisutan let jabučnog savijača, te se zbog toga preporuča ponoviti tretman protiv gusjenica jabučnog savijača.

Primijeniti se može RUNNER ili MIMIC u količini od 600 ml na hektar ili INSEGAR u količini od  400 g na hektar ili DIMILIN u količini od 200 ml na hektar ili CORAGEN u količini od 16 ml na 100 L vode. U redosljedima tretiranja potrebno je izmjenjivati preparate. Primjena Runnera, Insegara, Mimica i Coragena dozvoljena je najviše 2 puta u vegetaciji, a Dimilina 3 puta u vegetaciji.

Voćarima koji će nasade jabuka tretirati bio-preparatima i hobistima preporuča se protiv gusjenica jabučnog savijača primjena GRANUPOM u količini od 150 ml hektar ili MADEX u količini od 50 ml na hektar. Primjena navedenih preparata dozvoljena je najviše 6 puta u vegetaciji.

Obavještavaju se povrtlari da je na pojedinim usjevima kupusa mlađeg razvojnog stadija primijećena veća zaraženost kupusnim buhačima. Na pojedinim parcelama gdje kupus formira glavice primijećene su gusjenice kupusne sovice i vrlo sitne gusjenice kupusnog bijelca. Preporuča se pregledati usjeve kupusa na prisutnost buhača, gusjenica lisnih sovica i gusjenica kupusnog bijelca.

Ukoliko je potrebna zaštita od kupusnih buhača primijeniti se može ROETEM u količini od 500 ml na hektar. Protiv kupusnih lisnih sovica primijeniti se može ROETEM u količini od 500 ml na hektar ili KARATE ZEON u količini od 200 ml na hektar. Protiv gusjenica kupusnog bijelca primijeniti se može RELDAN ili RELY ili LINO u količini od 1.25 L na hektar ili VANTEX u količini od 50 ml na hektar ili SUMIALFA u količini od 250 ml na hektar.

Prije primjene insekticida potrebno je obratiti pozornost na karencu kod onih usjeva kupusa koji su formirali glavice. Primjena Roetema i Sumialfa dozvoljena je najviše 1 put u vegetaciji, primjena Vanetx, Karate zeon i Lino dozvoljena je najviše 2 puta u vegetaciji, a primjena Reldan i Rely najviše 3 puta u vegetaciji.

Povrtlari koji će tretirati bio-preparatima mogu protiv gusjenica kupusne sovice na kupusu, cvjetači i kelju primijeniti NEEMAZAL u količini od 300 ml na 100 L vode. Tretman ponoviti za 7-10 dana. Protiv gusjenica kupusnog bijelca preporuča se primjeniti BIOBIT WP u količini od 1 kg na hektar ili BATURAD WP u količini od 500 g na haktar. Primjena preparata Biobit i Baturad dozvoljena je najviše 2 puta u vegetaciji.

Obavezno je prije pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja pročitati priložene upute i upozorenja za uporabu. Otpadnu, ispražnjenu ambalažu od kemijskih sredstava za zaštitu bilja odložiti u specijalne kontejnere za opasni otpad. Kontejneri su postavljeni uz poljoapoteke. Korisnici državnih potpora dužni su za ispražnjenu ambalažu posjedovati prateći list od tvrtke CIAK d.o.o. kojim dokazuju da su ispravno zbrinuli ambalažu i također su dužni nakon provedenog tretmana voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Gordana Lovrec, dipl.ing.agr.
Viši stručni savjetnik za ekološku i integriranu proizvodnju

Komentari