Savjetodavna služba: Preporuka prognozne službe za zaštitu bilja

Objavljeno: 12.07.2013. 13:19

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Ilustracija

Obavještavaju se vinogradari da je i ove godine, kao i lani zabilježena slabija zaraza druge generacije grožđanih moljaca na području Ivanca, Varaždin Brega, Novog Marofa, Vinice i Ludbrega.

U navedenim područjima preporuča se tretiranje samo zone grožđa s LASER u količini od 20 ml na 100 L vode ili RUNNER u količini od 50 ml na 100 L vode ili NOMOLT u količini od 100 ml na 100 L vode ili INSEGAR u količini od 30 g na 100 L vode.

Vinogradarska područja Ljubešćice, Bednje, Lepoglave, Cestice, Tužna, Radovana, Gačica, te Gornje i Donje Voće nisu zaražena, što znači da u tim područjima nema potrebe za suzbijanjem grožđanih moljaca.

Protiv pepelnice potrebno je zaštititi cijelu zelenu masu vinove loze, a preporuča se primjena močivog sumpora u količini od 300 g ili 300 ml na 100 L vode.

Vinogradarima koji će tretirati bio-preparatima preporuča se u zaraženim područjima suzbijanje gusjenica grožđanih moljaca samo u zoni grožđa s NEEMAZAL u količini od 300 ml na 100 L vode ili BATURAD u količini od 100 g na 100 L vode ili BIOBIT WP u količini od 100 g na 100 L vode.

Protiv pepelnice preporuča se zaštititi cijelu zelenu masu vinove loze primjenom KALIWASSERGLAS u količini od 300 ml na 100 L vode.

Obavezno je prije pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja pročitati priložene upute i upozorenja za uporabu. Otpadnu, ispražnjenu ambalažu od kemijskih sredstava za zaštitu bilja odložiti u specijalne kontejnere za opasni otpad. Kontejneri su postavljeni uz poljoapoteke. Korisnici državnih potpora dužni su za ispražnjenu ambalažu posjedovati prateći list od tvrtke CIAK d.o.o. kojim dokazuju da su ispravno zbrinuli ambalažu i također su dužni nakon provedenog tretmana voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Gordana Lovrec, dipl.ing.agr.
Viši stručni savjetnik za ekološku i integriranu proizvodnju

Komentari