brzo do posla, ali kakvog?

Ukoliko želite što prije naći posao u našoj županiji - ovo je pet najtraženijih zanimanja

Objavljeno: 08.10.2016. 10:56

Zadnja izmjena: 08.10.2016. 10:57

Foto: Arhiva

Naša županija s ispodprosječnih otpriilike 5% nezaposlenih jedno je od područja naše zemlje u kojoj je načelno lakše naći posao. Ovdje donosimo popis pet zanimanja koja su bila najtraženija ove godine (siječanj - rujan).

  1. Radnik/radnica na proizvodnoj liniji
  2. Šivač/šivačica
  3. Konobar/konobarica
  4. Kožarski radnik/radnica
  5. Prodavač/prodavačica

Radi se, dakle, o zanimanjima koja ne iziskuju veliku naobrazbu, ali ujedno i ne osiguravaju veliki dohodak - obično je 3000 kn neto plaće u ovim zanimanjima gotovo pa premija. A niti radni uvjeti spadaju u bajne. Stoga ni ne čudi često ponavljani podatak da su plaće u našem kraju ispod hrvatskog prosjeka.

Usporedba s ostalim dijelovima zemlje

Dobro je to usporediti s najtraženijih 5 zanimanja na razini cijele zemlje:

  1. Konobar/konobarica
  2. Prodavač/prodavačica
  3. Čistač/čistačica
  4. Kuhar/kuharica
  5. Odgojitelj/odgojiteljica

Dakle, situacija je donekle različita, ali u suštini vrlo slična - osim ovog posljednjeg zanimanja, gdje su plaće otprilike na razini državnog prosjeka (5000 kn neto) i dalje su najtraženija ona najmanje plaćena zanimanja. Vidljivo je iz ove usporedbe i to da se u našoj županiji više traže proizvodna zanimanja, dok je u ostatku zemlje najveća potražnja za uslužnim zanimanjima.

Trenutačno stanje

U ovom trenutku slika na tržištu rada naše županije izgleda nešto drugačije. Trenutačno se najviše traže uslužna i ugostiteljska zanimanja (42 oglasa), ali na drugome su mjestu zanimanja u području obrazovanja, s čak 29 oglasa. No, ovakva potražnja za nastavnicima i profesorima je "sezonska" pojava na početku školske godine. I obično su ova mjesta već popunjena, a oglasi se daju iz formalnih razloga - nakon što Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta odobri radno mjesto za tekuću školsku godinu.

Uglavnom, želite li se zaposliti u našoj županiji - to je itekako moguće i realno je očekivati dosta brzo nalaženje posla. Ukoliko ste zadovoljni da radite naporno, spremni ste na prekovremeni rad i zadovoljni ste s 2500-3000 kn - onda je ovo uistinu županija za vas.

Komentari